Augusztus végéig lehet jelentkezni az üres középiskolai helyekre

Szerző: | 2023. augusztus. 16. | Iskolák

fiatal iskolás diákok és egy tanár látható a képen.

Azok a tanulók, akik még nem tudják, hogy melyik iskolába kezdik meg a középfokú tanulmányaikat a rendkívüli felvételi eljárásban még két hétig tudnak jelentkezni középiskolákba.

A középfokú oktatási intézmények április 24-én jelentették meg honlapjukon a 2023-2024-tanév felvételi eredményeit. A felvételt hirdető középiskolák április 28-ig küldték meg a jelentkezőknek a felvételről vagy elutasításról szóló értesítést. Azoknak a diákoknak, akiknek nem sikerült egyik középiskolába sem bejutni augusztus 31-ig van lehetőségük rendkívüli felvételi eljárással kérni a felvételüket bármelyik középiskolába, ahol még maradtak betöltetlen férőhelyek. Ezekről az iskolákról az Oktatási Hivatal (OH) kereső programjával szerezhetsz információt ezen a linken.

Hogyan lehet jelentkezni?

A rendkívüli felvételi ügyintézési folyamata eltér a központi felvételi eljárástól. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Fontos szem előtt tartani, hogy a februárban zajlott általános felvételitől eltérően nem a KIFIR-ben, hanem egyénileg szükséges jelentkezni a kiválasztott középiskolába.

Hogyan alakultak a jelentkezések?

Az Oktatási Hivatal adatai alapján a középfokú iskola 9. évfolyamára jelentkezők körében meghirdetett férőhelyek száma és aránya így alakult.

A pályaválasztás előtt fiatalok 97 százaléka sikeres felvételi alapján bejutott a választott középiskolába. Alig három százalék azoknak az aránya, akiknek a normál felvételi eljárás keretében nem sikerült bejutni a választott iskolába.

Diagramm a 2023/2024 tanévre jelentkezett diákok arányáról
A következő tanévre, 9. évfolyamra meghirdetett középfokú intézmények közül a technikumi képzés volt a legnépszerűbb. (Fotó: szakmatszerzek.hu)
  • a jelentkezést leadó tanulók száma 82 688 fő
  • a jelentkezők közel negyede (23,76 százalék) éltek a módosítás lehetőségével
  • 80 236 tanulót, vagyis a diákok 97,03 százalékát felvették az általános felvételi eljárásban
  • a felvételt nyert diákok közel kétharmadát (73,88 százalék) az általuk elsőnek jelölt tanulmányi területre vették fel
  • a felvett diákok 90,64 százalékát az általuk első három helyre jelölt tanulmányi terület valamelyikére vették fel
diagramm
Elegendő üres hely maradt a középfokú intézményekben, amelyekre a rendkívüli felvételi eljárás során felvételt nyerhetnek azok a pályaválasztás előtt álló diákok, akiket a normál felvételi eljárás keretében nem vettek fel. (Fotó: szakmatszerzek.hu)

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.