Videó: Autós szakmák a Csonka Technikumban

Szerző: | 2023. december. 9. | Iskolák, Videók

Fényezés, diagnosztika, hibrid autók a szegedi Csonka Technikumban

Ma már az autós szakmák nem csak a fiúk, hanem a lányok körében is nagyon népszerűek. A legkedveltebb szakmák közé tartozik a gép- és járműgyártás az országban. A Szegedi SZC Csonka János Technikumban is van lehetőség a területhez tartozó munkák elsajátítására.

Az autók fényezését, diagnosztikáját, a hibrid modellek sajátosságait is van lehetőség az iskola gyakorlatain, műhelyeiben, a duális partnerek képzésein megismerni. A Mi a pálya? – műszaki pályaválasztó fesztiválon mutatta be az intézményt az iskola igazgatóhelyettese, Meszlényi János.

A Szakmát Szerzek további videós tartalmait megtalálod a YouTube csatornánkon is!

A modern autógyártás lehetőségeiről, az autós szakmák szerteágazó világáról hosszabban is írtunk.

Részlet a korábbi cikkünkből:


A 3D nyomtatás forradalmasítja az alkatrészek készítését. Ennek a modern technológiának a segítségével az autógyártók könnyedén és gyorsan előállíthatnak olyan alkatrészeket, amelyek könnyűek, erősek és komplex geometriával rendelkeznek. Ezáltal csökkenhet a súly, növelhető a hatékonyság, és minimalizálhatók a hulladékok.

Az autógyártásban egyre inkább elterjednek az intelligens robotok, amelyek képesek önállóan működni és együttműködni az emberi munkavállalókkal. Ezek a robotok segítik az összeszerelési folyamatokat, teszteléseket és akár az alkatrészek logisztikáját is. Az ember-gép együttműködés lehetővé teszi a gyártósorok nagyobb hatékonyságát és precizitását.

Mivel az autós szakmák fejlődésével, az önvezető autók térhódításával a gyártási folyamatok is változnak. Az autógyártók a legmodernebb szenzorokat és műszaki megoldásokat alkalmazzák az önvezető rendszerek beépítéséhez. Emellett a járművek kommunikációjának és összehangolásának új szintjei jelennek meg a modern gyártósorokon.

A fenntarthatóság az autógyártás kulcsfontosságú szempontjává válik. Az autógyártók egyre inkább környezetbarát anyagokat és gyártási folyamatokat alkalmaznak. Például, a felhasznált anyagok újrahasznosítása, energiahatékonysági intézkedések és zöld technológiák széles körű alkalmazása mind részei a modern autógyártásnak.

A szerzőről:

Lapat Dániel