Balatoni nyaralás ihlette az Ország tortája győztes cukrászát

Szerző: | 2023. augusztus. 2. | Fősodor

A képen a 2023. évi Ország tortája verseny nyertes tortája látható.

Lakatos Pál a szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda cukrásza évek óta fáradhatatlanul habverőt ragad az Ország tortája cím elnyeréséért. Az elmúlt három évben a kitartó cukrász döntős helyezéseket ért el, különleges ízvilágú torta csodáival. Szabacsi Rubato különleges mákos tortájával 2021-ben a harmadik helyezést érte el. A tavalyi versenyen is kiemelkedően szerepelt, akkor a „Kék kötény kincse” elnevezésű tortával az ezüstérmet zsebelhette be. Kitartása azonban idén hozta el a legnagyobb sikert, Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes torta kreációja a dobogó tetejére repítette az Ország tortája versenyben.

Közel 20 éve csapnak össze a spatulák az Ország tortája versenyben, amelyet a Magyar Cukrász Iparosok Országos Testülete első ízben 2007-ben, az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából indított. Azóta évről-évre országos verseny keretében mérik össze szakmai tudásukat a magyar cukrászatok. Egyedi torta alkotásokkal neveznek a versenybe, amelyet minden évben elismert szakemberekből álló zsűri véleményez.

Hungarikum alapanyagok az Ország tortája versenyen

A 17. alkalommal meghirdetett Magyarország tortája verseny idei kiírásában újdonság volt, hogy a hungarikumlistáról legalább egy alapanyagot kötelezően használni kellett a versenyzőknek. Így az igyekvő szakemberek az újfehértói fürtös meggy, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, tokaji aszú, magyar akácméz vagy különböző gyógynövények –  kamilla, levendula, menta, citromfű, rozmaring, kakukkfű –  közül választhattak a versenyre szánt torta elkészítésekor. 

Az idei díjnyertes torta speciális alapanyaga, a 2013 óta a hungarikum gyűjtemény kulturális örökségeként jegyzett tokaji aszú. A spicces füge respektus mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse-ból és diós-karamellás ropogósból épül fel, és kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé által biztosított ízeket akácmézes fehércsokis ganache és diós sablé korong koronázza meg. A torta nevében a spicces jelző a fügezselé bortartalmára utal, ám a kész tortában nem marad alkohol, így gyerekek is bátran megkóstolhatják.

Az Ország tortája verseny nemcsak a különleges ízvilág kialakítására ösztönzi a cukrászokat. A megtisztelő cím elnyerése innovációs ötletek megvalósítására is sarkalja a kreatív szakembereket.

A verseny első győztese Zilah László találmánya forradalmasította a cukrászipart. A mester cukrász régi vágya volt a bonbonra hasonlító tányérdesszert elkészítése, így alkotta meg a folyékony öntettel töltött tortákat. A világon egyedülálló találmánya hároméves kísérletezés munkája, amelynek révén a 2011-es Ország tortája versenyben az aranyérmet is megnyerte a Kecskeméti barackos köles torta elkészítésével.

Azonban nem csak ennek a különleges alapanyagú tortának az elkészítéséért kapott díjat. A verseny eddigi történetében ő nyert a legtöbbször. Egymást követő két évben 2008-ban a Pándi meggytorta, majd 2009-ben a Szatmári szilvatorta révén lett az Ország tortája nyertes cím birtokosa. Az ország első cukormentes tortáját is ő készítette el.

A képen a torta készítéséhez szükséges cukrászeszközök láthatók.
Az Ország tortája eredeti receptje a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének honlapján lesz elérhető. (Fotó:123rf)

Az idei verseny nyertes cukrászának sem ez volt az első sikere

Tavalyelőtti különleges mákos tortájával Szigetszentmiklós híres népdalgyűjtő, Ádám Jenő munkássága előtt tisztelgett. A huszadik század kiemelt zenei talentumának emlékére kreált mákos csodában a hagyományos ízvilág keveredik egy csöpp francia eleganciával.  

A tavalyi verseny fahéjas, rumos-meggyes, barnacukros-piskótás „Kék kötény kincse” ezüstérmes kreációját a családdal és a munkatársakkal karöltve egyetlen éjszaka alatt álmodta meg, míg az idei versenyre készült torta ötletének megszületéséhez egy balatoni nyaralás során kóstolt füge fagylalt adta az ihletet. A karamell és a tokaji aszú párosításának izgalmas inspirációja a szakmai zsűri tetszését is elnyerte, amelyet aranyéremmel jutalmazott a 2023-as Ország tortája versenyen.  

A képzeletbeli dobogó középső fokára Füredi Krisztián a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda szakembere állhatott fel „Betyáros málna” nevet viselő tortájával, míg az idei Ország tortája verseny harmadik helyét a „Merengő”-nek keresztelt alkotás érdemelte ki, Szabóné Tarján Barbara, a szadai  Nonna Desszertbár cukrászának köszönhetően.

A cukrot nem tartalmazó torták iránti igény évről-évre nő

Kihirdették a cukormentes torta kategóriába nevezett alkotások nyerteseit is. A verseny keretében az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kezdeményezésére 2012 óta külön kategóriában versenyezhetnek a szakemberek cukor hozzáadása nélkül készített tortákkal.

Ebben a kategóriában induló versenyzők cukor és fehér liszt felhasználása nélkül készített tortával nevezhetnek a versenybe. A torta mesterséges adalékanyagot és tartósítószert sem tartalmazhat, további feltétel egy szelet pontos szénhidrát tartalmának meghatározása is. A cukormentes torta kategória célja a cukorbetegek és az egészségtudatos táplálkozás iránti elkötelezettség kifejezése.

A képen sugarfree felirat látható.
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. (Fotó:123rf)

Az év cukormentes tortája a tavaszi jókedvet idézi

Az idei győztes Lawal-Papp Zsófia a makói Papp Cukrászda cukrásza lett „Kikelet” tortájával. A győztes cukrász frissítő harmóniára törekedett a kreáció megalkotásakor. A tortát egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és egy leheletnyi levendulával alakította ki a tökéletes összhangot, amelyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé.

A verseny második helyezettje Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök kézműves cukrászda cukrászainak Tökmag málna tortája, míg a harmadik Raffer Gabriella, a salgótarjáni G&D kézműves cukrászda cukrászának Randevú nevű alkotása lett.

A hagyományokhoz hűen, 2023. év összes nyertes tortáját augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, valamint országszerte több száz cukrászdában.

Az árusító cukrászdák listája augusztus 17-től az Ipartestület honlapján lesz elérhető.  A díjnyertes torták minőségének védelme érdekében, a korábbi évekhez hasonlóan idén is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az Ipartestület tagjai készíthetik.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.

Nyereményjáték

Promó

Promó