Balatoni nyaralás ihlette az Ország tortája győztes cukrászát

Lakatos Pál a szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda cukrásza évek óta fáradhatatlanul habverőt ragad az Ország tortája cím elnyeréséért. Az elmúlt három évben a kitartó cukrász döntős helyezéseket ért el, különleges ízvilágú torta csodáival. Szabacsi Rubato különleges mákos tortájával 2021-ben a harmadik helyezést érte el. A tavalyi versenyen is kiemelkedően szerepelt, akkor a „Kék kötény kincse” elnevezésű tortával az ezüstérmet zsebelhette be. Kitartása azonban idén hozta el a legnagyobb sikert, Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes torta kreációja a dobogó tetejére repítette az Ország tortája versenyben. Közel 20 éve csapnak össze a spatulák az Ország tortája versenyben, amelyet a Magyar Cukrász Iparosok Országos Testülete első ízben 2007-ben, az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából indított. Azóta évről-évre országos verseny keretében mérik össze szakmai tudásukat a magyar cukrászatok. Egyedi torta alkotásokkal neveznek a versenybe, amelyet minden évben elismert szakemberekből álló zsűri véleményez. Hungarikum alapanyagok az Ország tortája versenyen A 17. alkalommal meghirdetett Magyarország tortája verseny idei kiírásában újdonság volt, hogy a hungarikumlistáról legalább egy alapanyagot kötelezően használni kellett a versenyzőknek. Így az igyekvő szakemberek az újfehértói fürtös meggy, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, tokaji aszú, magyar akácméz vagy különböző gyógynövények –  kamilla, levendula, menta, citromfű, rozmaring, kakukkfű –  közül választhattak a versenyre szánt torta elkészítésekor.  … Bővebben: Balatoni nyaralás ihlette az Ország tortája győztes cukrászát