A bor-, és pezsgőgyártó technikus szakma leírása

Szerző: | 2023. december. 1. | Élelmiszeripar

Férfi és egy nő egy borospincében vizsgálatot végeznek.

A bor- és pezsgőgyártó technikus vörös, fehér és rozé borokat, valamint a széndioxid tartalmú borokat (pezsgő, habzó-, gyöngyözőbor) készít. Nyomon követi a szőlő éves ápolási munkáit és felkészül a szüretre.

A leszüretelt termést feldolgozza, majd előkészíti az erjesztésre és erjeszt. Kezeli, működteti a szőlőfeldolgozáshoz és a borászati technológiához szükséges gépeket, berendezéseket.

A bor-, és pezsgőgyártó a termelési folyamatok mellett speciális vendéglátási feladatokat, illetve önálló, a borral kapcsolatos idegenforgalmi munkát is ellát, borkóstolót vezet. Illetve az elkészült termékek menedzselése is a bor-, és pezsgőgyártó technikus szakterülete. 

Milyen az ideális szakember?

  • Kiváló kémiai ismeretekkel rendelkezik
  • Jó állóképességgel rendelkezik
  • Jó a színlátása, illetve az ízérzékelése
  • Szabálykövető, megbízható
  • Csapatjátékos
  • Felelősségteljes
  • Képes önállóan döntéseket hozni
  • Hagyománytisztelő

Speciális rokonszakmák:

  • Erjedés- és üdítőital-ipari technikus
  • Szőlész-borász

Kiknek ajánlott?

A bor- és pezsgőgyártó technikus szakma azoknak a fiataloknak ajánlott, akiket érdekel a szőlészet éves munkái, a szüreti feladatok, illetve ezen munkafolyamatok irányítása. 

Mennyi időbe telik a képzés?

5 év (felnőtteknek rövidebb). Az élelmiszeripar ágazat képzése. 

A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.