Egyre több férfi veszi igénybe coach segítségét – interjú Speiser-Schell Zsanettel

Szerző: | 2023. december. 9. | Egészség

Egyre több férfi veszi igénybe coach segítségét. (Fotó: Secret Soul Coaching)

A coach elsősorban a múlt traumáit segít feldolgozni, és a jövőben várható lelki kihívásokra próbálja meg felkészíteni klienseit. A mohácsi Secret Soul Coaching vezetőjével, Speiser-Schell Zsanettel beszélgettünk arról, hogyan viszonyulnak a mai férfiak a tanácsadáshoz.

– Mi lehet az oka annak, hogy napjainkban egyre több férfi veszi igénybe coach segítségét?

– Úgy gondolom, hogy kezdenek egyre tudatosabbak lenni a mai férfiak. Bár mostanság pont azt mondják, hogy a nők ébredése van, valójában azt veszem észre, hogy a férfiakra ez ugyanúgy igaz. Egyre jobban kezdik észrevenni és beismerni, hogy nekik is szükségük van arra, hogy tudatosabban éljék az életüket. Szükségük van egész egyszerűen segítségre, hogy az érzéseiket meg tudják élni.

– Mondhatni, hogy elmúlt a félelem, hogy a férfiak ne csak az interneten – blogokat olvasva és a közösségi médiában – tájékozódjanak, hanem ténylegesen szakember segítségét kérjék?

– Azt, hogy a félelem elmúlt, nem merném teljes mértékben kijelenteni. Látom az oldalam Facebook-statisztikáit, és nagyjából 25 százalékkal több férfi olvassa azt rendszeresen. Sokkal magasabb az eltöltött idő a részükről, mint a nők oldaláról, azonban ők nem hagynak nyomot: nem lájkolnak vagy osztanak meg semmit, nem kommentelnek. Továbbra is azt mondanám, hogy nagy részük szeretne inkognitóban maradni. Nyilván van egy üvegblokk, amit mindenkinek saját magának kell betörnie. Enélkül nincsen fejlődés, én úgy gondolom. Azonban az elmondható, hogy már vannak olyan csoportos coaching ülések, ahol a férfiak 80 százalékban vannak jelen. Elmondható, hogy jelentősen nőtt a nyitottság a részükről.

– Köthető bizonyos munkákhoz, hogy az elsősorban abban dolgozók keresnek fel?

– Igen. Olyanok, akik szintén emberekkel foglalkoznak: HR-vezetők, tanácsadók, trénerek. Azt tapasztalom, hogy nagyon sok coach van, aki nem jár szupervízióba, nem foglalkozik saját magával. Ez kiemelkedően fontos lenne pedig, hogy maga a kulcs –azaz a segítő – ne pakolja rá egész egyszerűen az ügyfelére a saját problémáit. Továbbá fontos megjegyeznem, hogy nagyon sok felsővezető jár hozzám. Kezdik észrevenni a cégvezetők, hogy a fluktuációt ők maguk okozzák.

– Milyen problémákkal keresnek meg téged elsősorban?

– A jelenlegi klienseim elsősorban a határok meghúzása miatt. Mind munkahelyi viszonylatban, mind magánéleti viszonyokban. Tehát munkahelyváltás, munkatársakkal történő nézeteltérések, önbizalomhiány, családi problémák, párkapcsolati nehézségek – leginkább ezekkel keresnek fel.

– Lehet azt mondani, hogy a legtöbb férfinak megegyeznek a gondjai?

– Igen. Van magánélet, munka, saját magammal történő foglalkozás és az egészség. Ha ezt a négy csoportot vesszük alapul, és ezek közül valamelyik kiemelten jól teljesít, akkor az valamelyik másik kárára fog menni. Olyan nincsen, hogy olcsón, gyorsan és jól akarok egyszerre építkezni. Ezekből legfeljebb kettőt lehet választani. Így van ez az életben is. Amint kimagaslóvá válnak a munkahelyi sikerek, akkor ott vagy az önidőről vagy a családról vagy az egészségről terelődik el a fókusz.

– Komoly probléma a férfiak számára az időmenedzsment?

– Igen, ez kifejezetten jellemző, hogy nagyon rosszul osztják be az idejüket. Azonban ez a nőkre is igaz, főleg, ha már családban élnek.

– Javaslod a naplóvezetést vagy memók írását. Ez miért hasznos? 

– Azért, mert így kiírják magukból a problémáikat, ami jelentős mértékben fel tudja gyorsítani a lelki gyógyulást. Ha nem is jár coachhoz, akkor is ki tudja írni, és tud magán egész egyszerűen egy kicsit könnyíteni. Ez akár fejlődési naplóként is szolgálhat, ha folyamatosan írja. Persze lehetetlen elvárás egy olyan embertől azt kérni, hogy mindennap vezessen naplót, aki ezt korábban sosem tette. Azonban, ha heti egyszer-kétszer ír egy-egy oldalt, és vissza tudja nézni, hogy honnan indult, azzal komoly sikereket érhet el. Hisz az írás megmarad, az nyomon követhető.

– A természetjárást is ajánlod. Úgy gondolod, az nyugtató hatással van az emberre, és magába tud közben nézni?

– Igen, egész egyszerűen úgy gondolom, hogy ott teljesen más állapotba lehet kerülni, főleg a víz közelségében. A természet meg tudja érinteni az embert, főleg hogyha tavasszal megy ki, hisz akkor ott az állatok hangját is tudja hallani. Itt meg kell jegyeznem, hogy sokan úgy gondolják, hogy csak a vidékiek tudnak kényelmesen elvonulni a természetbe, pedig a nagy– és fővárosiak számára is bőven adottak a lehetőségek.

A coach szerint a természetjárás rendkívül jó hatással van a lelki egészségre. (Fotó: Secret Soul Coaching)

– Szerinted mekkora gond a másoknak való megfelelési kényszer? Ez manapság már a férfiaknál is ugyanúgy igaz, mint a nőknél, hogy egyfajta kényszerben élnek?

– Még igazabb, rajtuk nagyobb a nyomás szerintem. Az anyagiakra gondolok elsősorban, hogy ösztönösen – kiirthatatlan módon – bennük van, hogy halmozottan meg akarják teremteni a jólétet.

– Tehát véleményed szerint a mai napig fennáll a patriarchátus rendszer, hogy ők szeretnék vezetni a családot?

– Abszolút, ez él bennük. Ahogy régen az ősember számára a mamut volt a zsákmány, úgy ma a pénzt tekintik annak. Ügyes vadásznak pedig akkor érzik magukat, hogyha minél több pénzük van.

– Mit gondolsz, miért pont a 35 és 50 év közötti férfiak keresnek elsősorban fel?

– Ez tulajdonképpen a Maslow-piramissal van korrelációban. 35 éves kor alatt legelőször arra törekednek, hogy megteremtsék azt, hogy legyen étel az asztalon. Utána a lakhatásukat, úgy hogy minden számlájuk be legyen fizetve. Ezt követi a karrier, hogy megfelelő pozícióba kerüljenek. Az önkifejezés már a csúcs, ebben a korban jutnak el arra a szintre, hogy már tudnak és mernek is magukra költeni. A másik végpontot illetően pedig – az 50 éveseket – úgy gondolom, hogy ők azt érzik, még van dolguk itt a Földön.

– Szerinted mikor jön el az a pont, amikor már mindenképpen érdemes felkeresni egy coach-ot?

– Én minden embernek receptre felírnám, hogy menjen el coach-hoz. Nincs olyan ember, akinek nincsenek problémái vagy elakadása. Ha valaki el szeretne érni valamit, és egész egyszerűen mindig ugyanazon a ponton bukik el, akkor meg kell keresni a probléma gyökerét. Vissza kell menni, fel kell idézni azt a pontot, ami ezt előidézi benne, és ha megtaláljuk mindennek a gyökerét, akkor lehet továbbmenni.

A szerzőről:

Bodzás Szabolcs
Bodzás Szabolcs a szakmatszerzek.hu felelős szerkesztője. Elhivatott a szakmák népszerűsítésében, hisz abban, hogy a szórakozva tanulás sokkal hatékonyabb lehet a jövő tanulói számára, mint a száraz tények ismertetése. A jövő folyamatosan változik, minden megújul, de a tudás sosem veszít értékéből. Fontosnak tartja a tájékoztatást, a digitális fejlesztéseket, a naprakész információk átadását.

Promó

Promó