A CUKISÁG FAKTOR: formabontó kiállítás nyílt a Ludwig Múzeumban

Szerző: | 2023. szeptember. 7. | Kikapcs

Cukiság faktor

Vajon minek köszönheti töretlen népszerűségét a cukiság? Milyen társadalmi folyamatokról vagy éppen válságról árulkodik fokozott jelenléte? – teszi fel a kérdést a Ludwig Múzeum legújabb időszaki kiállítása, a Cukiság Faktor. Akár a közösségi média vizuális képanyagai, akár az emojik, gifek, reklámok széleskörű elterjedése mutatja, hogy egyre nagyobb az igény a cukiságra. A kiállítás 2023. november 12-ig látogatható.

A cukiság nem a 21. század találmánya

„A cukiság jegyei Japánban az Edo korszak (17–19. század) idején jelentek meg először festményeken és nyomatokon. Ezt követően az 1970-es években az élet minden területét átszövő kulturális jelenségnek, a kawaii (a japán szó jelentése: aranyos) térnyerésének köszönhetően vált népszerűvé, majd fokozatosan elterjedt az egész világon. Ma már a cukiság egy globális vizuális trendként is értelmezhető, amelynek jellegzetes elemei a popkultúra (pl. manga és anime, rajzfilmek és videójátékok) vizuális világából erednek.” – olvasható a múzeum oldalán.

A tárlat szellemes és látványos, a színes, nagy méretű festmények, kerámiák, vagy a digitális technikával készített installációk a rajzfilmek, mangák, animék és a videójátékok világát idézik meg. A kiállítás kurátorai a vizuális cukiskodás mellett a gondolatiságon sem spóroltak. A tárlat hét egysége bemutatja azokat az elméleteket is, amelyek az adott kérdéskörrel foglalkozó művészek alkotásait is inspirálták. Tematikusan mutatják be, hogy mi tesz egy figurát cukivá, miért cuki a dülledt szem vagy a pufók végtagok. Vagy arra is megtalálhatod a választ, hogy a cukiság és az agresszió között vajon milyen kapcsolat van.

Képgaléria:

Cukiság faktor
Cukiság faktor
Cukiság faktor
Cukiság faktor

A cukiság faktor című kiállításon 14 ország 32 művészének kétségkívül cuki alkotásait láthatod. Nem csak nemzetközileg elismert alkotók munkáit láthatod, ha ellátogatsz a Ludwig Múzeumba, hanem fiatal hazai és régióbeli művészek alkotásait is. Ilyen kiállítás Magyarországon még sosem volt. Szerintünk kihagyni vétek, szedd össze a családot és a haverokat, és irány a Ludwig egy cukorsokk erejéig!

Fotók: BÍRÓ Dávid © Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

Érdekel a kreatív szakma, akkor ezt a cikkeket is érdemes elolvasnod:

Érdekel a grafikus szakma? Mutatunk 5 helyet, ahonnan inspirálódhatsz

Grafikus szeretnél lenni? Mutatunk 20 angol kifejezést, amit ismerned kell!

Mozgókép- és animációkészítő szakma leírása

A szerzőről:

Lengyel Andrea
Hisz az önfejlesztés és az életen át tartó tanulás fontosságában. Elhivatott a szakmai trendek, jó gyakorlatok, digitális fejlesztések iránt, amelyek megkönnyíthetik a munka világába történő belépést, és kiemelten foglalkoztatja a technológiai fejlődés következtében megvalósuló szakmai megújulás, a munkakörök átalakulása. Mottója: Rugalmasság, fejlődés, digitális megújulás szükséges a közös jövő megalapozására