Cukrász szaktechnikus szakma leírása

Szerző: | 2023. augusztus. 18. | Turizmus-vendéglátás

cukrász szaktechnikus a konyhában tortát készít

A cukrász szaktechnikus munkája igen sokrétű. Marketing stratégiát kell megalkotnia a saját maga – esetleg megbízója – által vezetett cukrászatban. Emellett folyamatosan figyelnie kell a beszerzési, a raktározási, a termelési és az értékesítési folyamatokat. Vezetnie és koordinálnia kell a teljes cukrászat működését.

A cukrász szaktechnikus az üzlet irányítása mellett a termelésben is részt vesz. Alapvető feladata a sütemények és édességek magas színvonalú, esztétikus és igényes elkészítése, tálalása, amely során nem csak az ízekre, hanem a kivitelezésre is nagy hangsúlyt fektet. Folyamatosan tanul, képzi magát, kifejleszt és formatervez, hogy mindig új finomságokkal lepje meg a vendégeket. Az ő feladata a megfelelő minőségű alapanyagok, nyersanyagok megrendelése és kezelése, valamint gondoskodik a készlet gazdaságos felhasználásáról is.

Milyen az ideális szakember?

  • kiváló az esztétikai érzéke
  • remek az ízérzékelése
  • ismeri és használja a klasszikus és a különleges alapanyagokat egyaránt
  • kreatív, jó a formaérzéke és a kézügyessége
  • pontos
  • jó a kommunikációs készsége
  • a saját munkavégzésére fokozottan igényes
  • empatikus
  • jó szervező
  • rendkívül terhelhető
  • magas a stressztűrő képessége
  • képes együttműködni másokkal

Speciális rokonszakmák:

  • Cukrász
  • Food designer
  • Service designer
  • Szakács
  • Szakács szaktechnikus

Kiknek ajánlott?

A cukrász szaktechnikus szakma ajánlott minden olyan fiatal számára, akik ambiciózusak és képesek egy teljes cukrászat komplett elvezetésére. Remek logisztikusok és céljuk, hogy megédesítsék a vendégek mindennapjait. Kacérkodik a gondolattal, hogy felsőoktatásban tanul tovább.

Mennyi időbe telik a képzés?

A képzés 5 éves, ami érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.