Diabétesz világnapja – 100 éve használják az inzulint a cukorbetegség kezelésére

Szerző: | 2023. november. 14. | Egészség

November 14, vércukormérő

November 14-e a diabétesz világnapja. Ezen a napon született Sir Frederick Banting, aki felfedezte az inzulint és száz évvel ezelőtt, felfedezéséért orvosi Nobel-díjat kapott.

Frederick Banting 1891. november 14-én született. Minden évben születésnapján ünnepeljük a nemzetközi diabétesz világnapot. Ezen a napon több mint 170 országban emberek millió fognak össze a cukorbetegekért és tisztelegnek Sir Frederic Banting kanadai orvos előtt, aki felfedezte és száz évvel ezelőtt alkalmazta először az inzulint a diabétesz kezelésében.

A diabétesz minden tizedik embert érinti

A IDF Diabétesz Atlasz adatai szerint 2021-ben 537 millió felnőtt, vagyis minden tizedik ember élt cukorbetegséggel. Hazánkban is emelkedő tendencia figyelhető meg a diabétesszel élők arányában. A KSH legutóbbi adatai szerint Magyarországon több mint egy millió felnőtt és több mint 5 ezer gyermek élt cukorbetegséggel.

Legjobb barátjának elvesztése motiválta Bantingot a diabétesz kezelésének kutatására

Bantig, legjobb barátja cukorbeteg volt, miután elveszítette őt, Banting szeretett volna gyógyírt találni, az akkor még halálos kór kezelésére. Akkoriban a diabéteszt nem tudták kezelni, nem létezett ellenszer a betegség gyógyítására. Mindössze annyit tudtak, hogy a kutyákban a hasnyálmirigy eltávolítása a diabétesz kialakulásához vezet. Ezt a feltételezést alapul véve, gondolta azt, hogy a vércukorszint szabályozásáért a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteknek nevezett sejtjeiben kiválasztódó hormon a felelős.

Banting 1921-ben így kezdett hozzá az állatkísérletekhez, amelyben Charles Best is segítette.

Az inzulint 1922. januárban alkalmazták először emberen,  egy kómában fekvő cukorbeteg gyermeken Torontoban, majd nem sokkal később, Korányi Sándor professzor irányításával 1923-ban Magyarországon is megkezdődött a cukorbetegek inzulinterápiás kezelése. 1923-ban Nobel díjat adományoztak Banting-nek és MacLeodnak. A felfedezők nagylelkűségét és emberi nagyságát mutatja a tény, hogy eltekintettek a szabadalmi jogoktól és ezért világszerte gyorsan elkezdődhetett az életmentő gyógyszer termelése.

A világnap idei mottója

A világon közel fél milliárd cukorbeteg ember él. Sokan közülük nem rendelkeznek a cukorbetegség önmenedzseléséhez szükséges tudással, nincsenek információik a megfelelő terápiás lehetőségekről vagy a diabétesz kezeléséhez szükséges eszközökről. Ezért ebben az évben a diabétesz világnap fókuszában a diabétesszel kapcsolatos ismeretek megszerzésének lehetőségei állnak.

Cukorbeteg kisfiú inzulinpumpával
A világon közel félmilliárd cukorbeteg él. (Fotó: 123rf)

A diabétesszel élők száma évről-évre emelkedik

Az IDF Diabétesz Atlasz a legfrissebb adatokat és előrejelzéseket tartalmazza a cukorbetegség globális hatásáról. Az előrejelzések nem biztatóak.

  • 2030-ra várhatóan 643 millióra, 2045-re pedig 783 millióra emelkedik a cukorbetegek száma.
  • 541 millió felnőttnél magas a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.
  • Majdnem minden második felnőtt (44%) nem diagnosztizált (240 millió). A többségük 2-es típusú diabéteszes.
  • 4 diabéteszes közül több mint 3 alacsony és közepes jövedelmű országokban él.
  • Az 1-es típusú diabéteszes gyermekek és serdülők (0–19 év) száma eléri az 1,2 milliót.
  • A cukorbetegségre és szövődményeire 2021-ben közel 100 milliárd dollárt költöttek, amely a globális egészségügyi kiadások 9 százalékát teszi ki.
  • 6-ból 1 élveszületést (21 millió) érint a magas vércukorszint (hiperglikémia) terhesség alatt.
  • 2021-ben a diabétesz 6,7 millió halálesetet okozott.

Képzési programok – Diabétesz tanoda

A napi többszöri vércukormérés, inzulin beadás, szénhidrátszegény diéta betartása nemcsak a gyermekek és a családok számára igényel odafigyelést, hanem a környezetet is szükséges felkészíteni a diabéteszhez kapcsolódó alapvető ismeretekre, tennivalókra.

A Szurikáta Alapítvány évek óta szervez cukorbeteg gyerekek közösségi fogadását segítő pedagógusképzéseket. Az ingyenes képzéseket évente legalább négy alkalommal hirdetik meg. A következő képzés 2023. november 22-én lesz, amelyről bővebb információ ide kattintva érhető el.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.