Díjazták a szakképző intézményekben dolgozó oktatók munkáját

Szerző: | 2023. június. 16. | Fősodor

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára beszédet mond a Szakképzésért Apáczai Csere János-díjak és az Oktatói Szolgálati Emlékérmek átadásán a váci Piarista Kilátó Központban 2023. június 15-én.

A szakképző intézmények további, infrastrukturális fejlesztésének, valamint a szakképzés és a felsőoktatás még szorosabb együttműködésének fontosságát emelte ki Hankó Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára csütörtökön Vácon, az Apáczai Csere János-díjak és az Oktatói Szolgálati Emlékérmek átadásakor- közölte az MTI.

Az államtitkár a szakképzésben dolgozó 25 ezer oktató munkáját megköszönve elmondta, hogy tevékenységük közelebb visz a tudásalapú társadalomhoz.  Beszédében hangsúlyozta, hogy a 2020-ban indult szakképzési rendszer átstrukturálásának köszönhetően az átalakított rendszer a szakmaszerzés mellett, érettségit és a felsőfokú tanulmányok megkezdésének lehetőségét is biztosítja a szakmatanulást választó fiatalok számára.  

Kiemelte, hogy az idén 74 százalékkal emelkedett a technikumokból felsőoktatásba jelentkezők száma. Hangsúlyozta, hogy nemcsak a rendszer szerkezeti átalakítása valósult meg, hanem a képzés gyakorlati fókuszával a szakképzésben biztosított képzések struktúrája is változott.

A duális képzés, az „igazi gyakorlatközeliség az, ami a szakképzést viszi”, és ami példaként szolgálhat a felsőoktatás területén is – tette hozzá.

Az államtitkár felidézte azt is, hogy egyedülállóan széles körű ösztöndíjrendszert alakítottak ki.     Kitért arra, hogy a szakképző intézmények fejlesztésével igyekeznek infrastrukturálisan előre lépni, de ezek a fejlesztések nem érnek semmit a szakképzésben dolgozók munkája nélkül.

Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke beszédet mond a Szakképzésért Apáczai Csere János-díjak és az Oktatói Szolgálati Emlékérmek átadásán a váci Piarista Kilátó Központban 2023. június 15-én.
Magyar Zita az Apáczai Csere János-díjak és az Oktatói Szolgálati Emlékérmek átadásakor. (Fotó: MTI/Komka Péter)

 Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke beszédében kiemelte, az oktatóknak nyitottnak kell lenniük a világra, a változásokra, folyamatosan meg kell újulniuk, de nem szabad megfeledkezniük a nevelőmunkáról sem.

A szakképzés megújítása és jövője a jó oktatókon is múlik– tette hozzá az NSZFH elnöke.

 A diákok körében végzett felmérés szerint a tanulók fontosnak tartják, hogy olyan tudást kapjanak, amit a munkájukban tudnak majd használni. Értsék, amit tanulnak, és az iskolában odafigyeljenek rájuk. Ez magyarázhatja azt, hogy a pályaválasztók  43 százaléka úgy döntött, hogy technikumban tanul tovább – mondta Magyar Zita.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.