Édességkészítő szakma leírása

Szerző: | 2023. november. 21. | Élelmiszeripar

Egy óriási tábla csokit vág kis darabokra egy nagy késsel egy férfi, a képen csak a kezei látszanak.

Az édességkészítők részt vesznek a fogyasztók egyik legkedveltebb élelmiszereinek, például bonbonok, drazsék, teasütemények és csokoládék készítésében. Az édességek mellett sós aprósüteményeket is készítenek. Az édességkészítő feladatai kiterjednek az alapanyagok beszerzésétől és a gyártási folyamat vezetésétől a termékek minőségi ellenőrzéséig és raktározásáig.

A szakembernek technológiai és termelési számításokat kell végeznie, gondosan elő kell készítenie a gyártáshoz szükséges anyagokat, ellenőriznie kell a gépek és berendezések működését, és magas színvonalú édességeket kell készítenie. 

Az édességkészítő felelős ezek mellett a késztermékek átadásáért a hűtő- vagy tároló raktárnak, és gondoskodik a raktározásról a hatályos szabályozásoknak megfelelően. Emellett a hulladékkezelés és az alapanyagok, késztermékek vizsgálata is a feladatai közé tartozik, beleértve a gyártásközi vizsgálatokat is. 

Milyen az ideális szakember?

  • Jó kézügyességgel rendelkezik
  • Fejlett a szín- és ízérzékelése 
  • Csapatjátékos
  • Megbízható
  • Felelősségteljes
  • Elkötelezett

 Speciális rokonszakmák és szakképesítések:

  • Sütő- és cukrászipari technikus
  • Pék-cukrász

Kiknek ajánlott? 

Az édességkészítő szakma azoknak a fiataloknak ajánlott, akik szeretik az édességeket, és szeretnék kreativitásukat és szenvedélyüket az édességek készítésének a területén kibontakoztatni, valamint elkötelezettek a prémium minőségű termékek létrehozása mellett.

Mennyi időbe telik a képzés?

3 év (felnőtteknek rövidebb). Az édességkészítő szakma az élelmiszeripar ágazat képzése. Aki szeretne továbbtanulni, érettségi birtokában két év alatt sütő- és cukrászipari technikus végzettséget szerezhet.

A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.

Nyereményjáték

Promó

Promó