Elérhető Erasmus+ tréning programok

Szerző: | 2023. szeptember. 7. | Iskolák

A képen egy utcarészlet látható, a kép középpontjában egy tábla látható, rajta az Európa felirat angolul, és egy nyíl

Most még lehet jelentkezni az Erasmus+ programban szervezett egyéni tréningekre. A program szakképzési területet érintő képzései, tréningjei, szemináriumai elérhetők mindenki számára, de a részvételhez angol nyelvtudás szükséges.

A jelentkezők közül kiválasztásra kerülő személyek számára a Tempus Közalapítvány megszervezi a nemzetközi utazást az adott országába. Emellett az alapítvány kifizeti az utasbiztosítás díját és a részvételi díjat is, amennyiben ez releváns. A szállás és az ellátás díját minden esetben a fogadó Nemzeti Iroda fizeti.

Az Erasmus+ keretében jelentkezni lehet…

A szakképzés területét érintően három olyan képzést találtunk, amelyekre még várják a tanárok jelentkezését. Az Erasmus+ honlapján a lent felsorolt képzéseken kívül még találhatók egyéb tréning programok az oktatás és képzés területen (amely nem a szakképzést érinti), ezek megtekinthetők az alábbi linken. Emellett a program keretében nemzetközi eseményekre lehet jelentkezni az ifjúság területén, az alábbi linken.

A képen egy konferencia színpadja látható a közönség soraiból
Az Erasmus+ program keretében szervezett téningek, konferenciák, szemináriumok a szakképzés, az oktatás és az ifjúság témakörökben érhetők el (Fotó: 123rf.com)

A szakképzési területet érintő Erasmus+ képzések

  • Tanári alapképzés (Initial Teacher Education)

A rendezvényt 2023. október 30-31. között rendezik Belgrádban, Szerbiában. A konferencián angol nyelven zajlanak az előadások.

A konferencián azok az intézkedések, jógyakorlatok kerülnek majd bemutatásra, amelyek a tanári szakmát népszerűsítik, és új munkaerőt tudnak a tanári pályára csábítani. A témák között szerepel a felsőoktatási intézmények és az iskolák közötti együttműködés kérdése és az alapképzés javításának lehetősége is. A résztvevők megismerhetik a különböző nemzeti politikákat, mechanizmusokat és ösztönzőket a munkaerőhiány kezelésére és az emberek tanári pályára vonzására. Emellett bemutatásra kerülnek az alapképzést érintő nemzeti kezdeményezések, de a rendezvény alkalmas a tapasztalatcserére, a hálózatépítésre és a projektekben történő közreműködésre.

A jelentkezési határidő 2023. szeptember 13., a rendezvényről bővebb információt az alábbi linken találhatnak az érdeklődők.

  • Nemzetközi Erasmus+ konferencia és kapcsolattartó szeminárium “A készségek ereje – a nőket a STEM-ben a kettős szakképzésen keresztül” címmel (International Erasmus+ Conference and Contact Seminar. The Power of Skills-Equipping Women in STEM through dual VET)

A konferencia 2023. október 22-25. között kerül megrendezésre Bécsben, Ausztriában. A rendezvényen angol nyelven zajlanak az előadások.

A konferencia célja, hogy feltárja a szakoktatás és a szakképzés szerepét abban a témában, hogy hogyan lehetne a lányokat és a nőket motiválni arra, hogy nagyobb számban képviseltessék magukat a STEM területeken. Emellett a konferencia kapcsolattartó szemináriumként is funkcionál a témához kapcsolódóan a KA1-ben és KA2-ben Erasmus+ projekteket megvalósító szakképzési intézmények képviselői számára.

A konferencia programjában helyet kapnak vitaindító előadások, valamint a témát érintő jó gyakorlatok bemutatásai. A rendezvény második napján a szervezők lehetőséget biztosítanak workshopokon történő részvételre, végül tanulmányi látogatás keretében lehet különböző cégeknél és szakiskolákban körbejárni. A helyszíni látogatások során a megjelentek betekintést kapnak az intézményi képzési programokba, és megismerhetik azokat a kezdeményezéseket, amelyek célja a nők és lányok szerepének, számának növelése a STEM területeken. Hangsúlyos szerepet kap a konferencia során annak bemutatása, hogy a STEM területeken milyen különbségekkel kell szembesülniük a tanulóknak, munkavállalóknak a nemük alapján. Emellett bemutatásra kerülnek olyan jó gyakorlatok, amelyek a nők és lányok STEM alapú szakképzésbe történő bevonását célozzák. A konferencia hálózatépítési és partnerségi lehetőségeket is kínál az Erasmus+ kedvezményezettjei számára.
A jelentkezési határidő 2023. szeptember 8., a rendezvényről bővebb információt az alábbi linken találhatnak az érdeklődők.

A képen egy konferencia színpadja látható a közönség soraiból
A konferencia része egy vállalkozás és egy szakképzéssel foglalkozó intézmény bejárása is, és az ott alkalmazott képzési programok, metódusok részletes megismerése (Fotó: 123rf.com)
  • Inklúzió Európában (Inclusion across Europe)

A szeminárium 2023. november 16-17. között kerül megrendezésre Belgrádban, Szerbiában. A szemináriumon angol nyelven zajlik a kommunikáció.

Ez egy kapcsolatfelvételi szeminárium, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a résztvevők partnereket találjanak a jövőbeni projektekhez. A rendezvény másik célja, hogy a sikeres KA1 és KA2 pályázatok benyújtásában érdekelt intézmények képviselőit megismertessék az Erasmus+ program lehetőségeivel. Az eseményen kiemelt hangsúlyt kap a mobilitások befogadóbbá tétele, a kevesebb lehetőséggel rendelkező résztvevők támogatása. Az eseményen bemutatásra kerülnek a hátrányos helyzetű felhasználókkal (például fogyatékos tanulókkal, vidéki vagy gazdaságilag elmaradott térségekből érkező hallgatókkal) foglalkozó intézmények/szervezetek lehetőségei.

A szeminárium további hangsúlyos célja, hogy támogassák a leendő pályázókat a jó projekt pályázatok előkészítésében (kiemelten az inklúzióra helyezve a hangsúlyt).

A jelentkezési határidő 2023. szeptember 27., a rendezvényről bővebb információt az alábbi linken találhatnak az érdeklődők.

A képen a Kreatív tanulás tervezés felirat látható angolul, a felirat alatt emberek üldöélnek
A rendezvények célja a hálózatépítés, a jó gyakorlatok megosztása, a partnerség kialakulása a szakképzés fejlesztése érdekében (Fotó: 123rf.com)

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.