Energetikai Technikum és Kollégium: A Paksi Atomerőmű bázisiskolája

Szerző: | 2023. november. 16. | Iskolák

A képen az Energetikai Technikum és Kollégium látható.

A gépészet, az elektronika és elektrotechnika, az informatika, a gazdálkodás és menedzsment, a mechatronika és a környezetvédelem iránt érdeklődő fiatalokat várja a paksi Energetikai Technikum és Kollégium. Az iskola a 2023-as technikumi rangsorban az előkelő 2. helyet szerezte meg.

Az ország első vállalati iskolája

A paksi Energetikai Technikum és Kollégium 1986-ban nyitotta meg kapuit a tanulni vágyó fiatalok előtt. Az intézmény kezdetben a Paksi Atomerőmű vállalati iskolája volt, ötlete 1985-ben született meg az atomerőmű akkori vezérigazgatójának gondolataiban. Az iskola 2001. óta alapítványi fenntartásban működik, kiemelkedő feltételeket biztosítva az itt tanuló diákok számára.

A technikum képzése elsősorban az Atomerőmű és a villamosenergia-ipar igényeire épül. Ez segíti a technikumi képzést végzett tanulók iparágban történő munkavállalását, ezen kívül a továbbtanuláshoz is magas szintű ismereteket nyújt. Az Energetikai Technikum és Kollégiumban végzett diákok több, mint 75 százaléka nyert felvételt felsőoktatási intézményekbe.

Az Energetikai Technikum és Kollégium alapítványi fenntartású intézmény, a Paksi Atomerőmű bázisiskolája, az MVM cégcsoport szakember-utánpótlásának kiemelt forrása.

– emelte ki Csanádi Zoltán iskolaigazgató.

Korszerű laboratóriumok és szaktantermek

Az Energetikai Technikum és Kollégiumban folyó oktatást korszerűen felszerelt laboratóriumok, számítógéptermek, szaktantermek és oktatótermek segítik. Az egybefüggő szakmai gyakorlat során a diákok a duális képzőhelyeken, többek között az Atomerőműben sajátíthatják el az ismereteket.

Az intézmény folyamatosan fejlődik és megújul, ezzel is emelve a szakmai képzések színvonalát. Az 1997-ben kialakított irányítástechnikai labor 2022 nyarán az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. támogatásával teljes körű felújításon esett át, az iskolában működő CNC labor és gépi forgácsolóműhely 2019 nyarán került továbbfejlesztésre.

Az iskolában az idegennyelv oktatása kiemelt óraszámban folyik. A diákok a német vagy az angol nyelvet választhatják, de a gazdálkodás és menedzsment ágazaton 2017-től második nyelvként az orosz is bekerült a helyi tantervbe.

Az iskolának jelenleg 600-nál is több tanulója van. Kérdésünkre Csanádi Zoltán, az Energetikai Technikum és Kollégium igazgatója elmondta, hogy a Gépészet és az Informatika és távközlés ágazat iránt a legnagyobb az érdeklődés, de minden meghirdetett tanulmányi területre túljelentkezés van.

Az alábbi táblázatban láthatók az egyes ágazatokra jelentkezők létszáma, illetve a túljelentkezés mértéke a 2022/2023-as tanév tekintetében.

Ágazat megnevezéseJelentkezők száma (fő)Túljelentkezés mértéke
Elektronika és elektrotechnika883,14
Gépészet1184,21
Specializált gép- és járműgyártás583,87
Környezetvédelem és vízügy513,40
Informatika és távközlés1134,04
Gazdálkodás és menedzsment923,29

A fenti táblázat alapján jól látható, hogy nincs igazán népszerűtlen képzésünk. Az, hogy melyik évben pontosan milyen a rangsor, az jellemzően az egyéni preferenciákon, illetve a társadalmi igényeken is múlik.

– mondta el az iskolaigazgató.

A technikum diákjai a tanulmányi versenyeken és a továbbtanulásban is jól szerepelnek

Nagyon jó képességű diákok járnak az iskolába. Tanulóink 75-80 százaléka továbbtanul felsőoktatási intézményben, illetve számos országos versenyen érnek el dobogós helyezéseket.

Csanádi Zoltán iskolaigazgató több országos versenyeredményt is kiemelt, ilyenek többek között a Bolyai Matematikai Csapatverseny 2023. technikumi kategória 1. helyezése, vagy a Simonyi Károly Elektrotechnika Verseny, melyen 2022-ben és 2023-ban is 1. helyezést értek el az iskola diákjai. A tanulók a sportban is jeleskednek: az ESZI Nagypályás Floorball Lány csapata a 2022-es Diákolimpia országos döntőjén 1. helyezést szerzett.

Az utóbbi években az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen Környezetvédelmi technikus, Elektronikai technikus és Irodai titkár szakképesítésben is 1. helyezést értek el az iskola diákjai.

A további versenyeredmények az iskola honlapján megtekinthetők.

Az Energetikai Technikum és Kollégium a Paksi Atomerőmű bázisiskolája, az MVM cégcsoport szakember-utánpótlásának kiemelt forrása. (Fotó: https://www.facebook.com/eszi.hu)

A sportolni vágyók és a távolabbról érkező diákok is megtalálhatják a helyüket

Az iskola a távolabbról érkező diákok számára 200 fős kollégiumi férőhelyet biztosít. A kollégium magas színvonalú feltételeket nyújt a tanuláshoz és pihenéshez, a tanulók háromágyas, mosdófülkés szobákban pihenhetik ki a tanórák fáradalmait. 

Az iskola a sportért rajongó diákokra is gondol: a Diáksport Egyesületben kosárlabda, foci, kézilabda, tenisz, és természetjáró szakosztály működik. Az 500 férőhelyes sportcsarnok rendszeresen ad otthont nemzetközi sporteseményeknek és egyéb rendezvényeknek.

Felvételi és jelentkezés

Az Energetikai Technikum és Kollégium képzéseinek többségére a központi írásbeli felvételi vizsgán és a szóbeli felvételin szerzett pontszámmal lehet bekerülni, de egyes ágazatokra az általános iskolai eredményeidből számított pontok alapján is felvételt nyerhetsz. 

A szakképzésben egyes ágazatokon a tanulmányok megkezdése jogszabályban előírt egészségügyi feltételekhez kötött, az esetleges egészségügyi alkalmassági kizáró okokról a szakma kiválasztása előtt érdemes tájékozódni. 

A felvételiről és jelentkezésről összefoglalt információkat az iskola honlapján olvashatod.

A 2024/2025-ös tanévre a következő képzésekre jelentkezhetsz:

Elektronika és elektrotechnika ágazat

Környezetvédelem és vízügy ágazat

  • Környezetvédelmi technikus

Gépészet ágazat

Informatika és távközlés ágazat

  • Szoftverfejlesztő és -tesztelő
  • Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus

Specializált gép-és járműgyártás ágazat

  • Mechatronikai technikus

Gazdálkodás és menedzsment ágazat

Kiemelt képünk forrása: https://www.facebook.com/eszi.hu

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.