Érdekel a fotográfus szakma? Ezekre a szuperképességekre biztosan szükséged lesz!

Szerző: | 2023. július. 3. | Mi leszek?

fotográfus - a képen egy illusztrált kisfiú látható szuperhős jemezben.

Az emberek rajonganak a képregények szuperhőseiért, bálványozzák Batmant, Spidermant, Flash-t, Wonder Womant és más karaktereket. E kitalált szereplők legendás képességekkel rendelkeznek, filmeket, sorozatokat, játékkészítőket inspiráltak világszerte. Csak kevesen tudják, hogy a valódi, élő szuperhősök közöttük sétálnakŐket leginkább fotográfusként ismerik.

A fotósoknak igazi szuperképességeik vannak. Szupererejük talán nem olyan feltűnő, mintha denevérként repkednének, vagy magas épületekről ugrálnának le. De a fotósok szerte a világon minden nap arra használják fel képességeiket, hogy különleges pillanatokat örökítsenek meg olyan tájakon és szereplőkkel, akikkel egyébként egy átlagos ember valószínűleg nem találkozna.

Tehát, ha TE leendő fotográfus vagy, vess egy pillantást a lenti listára. Ezen szuperképességek közül te melyikkel rendelkezel már most? Melyik az, amit majd csak ezt követően fogsz kifejleszteni magadban? Pókemberrel ellentétben neked nem kell várnod egy radioaktív pók csípésére ahhoz, hogy megszerezd a még hiányzó erőket!

Szuperlátás

A fotósoknak – Supermanhez hasonlóan – szuperlátásuk van. Remek érzékkel szúrják ki a legjobb helyszíneket, szituációkat a fotózáshoz. Sasszemmel kiszúrják az olyan apró részleteket, például egy kajánul mosolygó mormotát a lemenő nap fényében. Vagy akár az ennél komolyabb és költőibb helyzeteket is.

Talán ez a legelterjettebb szuperképesség a fotósok körében, amit nem elég egyszer megszerezni, hanem folyamatosan fejleszteni kell.

Szuper sebesség

Azok a fotósok, akik eseményeket vagy embereket fotóznak, a szupergyorsaság az egyik leghasznosabb képességük. A különleges, fotózásra termett helyzetek sokszor csak néhány másodpercig, percig láthatóak, így egy rátermett fotósnak azonnal észlelni, és cselekednie kell, ha nem szeretne lemaradni róla.

A szupersebesség nem csak arról szól, hogy időben be tudd állítani a fényképezőgép összes funkcióját, hogy megfelelően exponáld a felvételt. Villámgyorsan kell gondolkodnod, mozognod és reagálnod a siker érdekében. Elég akár 1 másodpercnyi tétovázás, és már le is maradtál a lényegről.

Ez egy brutálisan nehezen elsajátítható, de gyakorlással jól fejleszthető szuperképesség. Idővel, és sok gyakorlással a hátad mögött már teljesen ösztönössé válik. Kábé úgy működik ez, mint Pókember pókösztöne. Zsigerből jön az érzés és az akció is.

Láthatatlanság

A vérbeli fotós nagyon hasonlít a Láthatatlan, Sue Storm-ra a Fantasztikus Négyesből, ha fotózásról van szó. Képes beleolvadni a környezetébe, egészen addig a pontig, amíg mások számára valóban láthatatlanná válik. Egy fotóriporter számára ez egy rendkívül értékes szuperképesség. Megfelelő időben a megfelelő helyen teszi, jelenlétével nem befolyásolja az eseményeket, így a valóságos helyzeteket örökíti meg a képein.

fotográfus szakma - illusztráció
A fotósok remek érzékkel szúrják ki a legjobb helyszíneket, szituációkat a fotózáshoz. (Kép: canva.com)

Telepátia

Az X-Men csapat legendás vezetőjéhez, X professzorhoz hasonlóan egy igazán jó fotográfusnak is megvan a képessége, hogy érzékelje a lencsevégre kapott emberek gondolatait és érzéseit, és így jobban megérti őket és személyes motivációjukat. A portréfotózásnál ez a szupererő nélkülözhetetlen, hiszen a kép célja nem pusztán egy ember külső megjelenésének rögzítése. A valódi cél a személyiség, az érzések, az adott személy komplex és kifejező megörökítése az utókor számára. Az emberi lények sokkal bonyolultabbak, mint egy fényképezőgép, és rávenni őket, hogy kinyíljanak fényképezés közben, igazi szupererő.

Ez a különleges képesség lehetővé teszi, hogy a fotós minden egyes témát egyedi módon közelítsen meg, mivel minden ember különböző módon, reagál a fotózás élményére. Egy átlagos ember számára a fotózás kényelmetlen, szokatlan, bizonytalan szituációnak számít. Egy profi fotós érzékeli, hogy az aktuális alanyának milyen a lelkiállapota, mire van szüksége, ahhoz, hogy a portrén leghitelesebb és legjobb önmagát lássa viszont.

Szuper intelligencia

Sok szuperhős – mint például Tony Stark vagy Bruce Banner – az intelligenciája segítségével oldott meg nehéz helyzeteket. Fotósként ez a szupererő a leglényegesebb. Nemcsak a a fényképezőgépet kell profi módon használnia, értenie kell a képszerkesztéshez, világításhoz, nyomtatáshoz. Otthonosan kell mozognia művészetelmélethez, művészettörténethez és a történelemhez is. Egy jó fotós minél több területen mozog otthonosan, minél többet tanul, annál erősebbé válik a szakmájában. Csakúgy, mint Batmannek, egy fotósnak sem kell emberfeletti képesség. Szorgalommal és szuper intelligenciával igazi szuperhőssé válhat.

A szerzőről:

Lengyel Andrea
Hisz az önfejlesztés és az életen át tartó tanulás fontosságában. Elhivatott a szakmai trendek, jó gyakorlatok, digitális fejlesztések iránt, amelyek megkönnyíthetik a munka világába történő belépést, és kiemelten foglalkoztatja a technológiai fejlődés következtében megvalósuló szakmai megújulás, a munkakörök átalakulása. Mottója: Rugalmasság, fejlődés, digitális megújulás szükséges a közös jövő megalapozására