Az Erdők Nemzetközi Napja: Az erdésztechnikus szakma és az erdővédelem közötti kapcsolat

Szerző: | 2024. március. 21. | Munka

Fenyő erdő rajz a kép alján felette felirat: Erdők Nemzetközi Napja.

Az erdők nemzetközi napja alkalmából ünnepeljük Földünk tüdejét és egyben az erdők jelentőségét az életünkben. Az erdők védelme és megőrzése kulcsfontosságú a jövőnk szempontjából.

Az ünnepen felidézzük az erdők fontosságát és összefonódását az emberi élettel, miközben megismerjük az erdésztechnikus szakma fontosságát az erdővédelemben és fenntartható erdőgazdálkodásban.

Az Erdők Nemzetközi Napja

Az Erdők Nemzetközi Napját 2012-ben március 21-én hirdette ki  az ENSZ Közgyűlése, hogy felhívja a figyelmet az erdők és fák világméretű fontosságára. Az évente megrendezett ünnepség a környezetvédelemre és az erdőkkel való fenntartható gazdálkodásra ösztönöz, emellett lehetőséget teremt az erdőkkel kapcsolatos tudás és információ megosztására, valamint az erdővédelemmel kapcsolatos kezdeményezések támogatására.

Az idei évben az Erdők Nemzetközi Napjának témája az „erdők és az innováció”, ami arra ösztönöz bennünket, hogy új módszereket és technológiákat alkalmazzunk az erdők megőrzése és védelme érdekében. Az erdők és az innováció kapcsolata kulcsfontosságú a fenntartható erdőgazdálkodás és az erdőkkel kapcsolatos kihívások kezelése szempontjából.

Az erdők fontossága

Az UNESCO Courier utolsó száma az erdők fontosságát hangsúlyozza, és számos érdekes témát vet fel az erdőkkel kapcsolatban, mint például az erdők szerepe az élelmiszerbiztonságban és az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, valamint az erdők fontossága az emberi egészség és jólét szempontjából.

Az erdők nemcsak az élőlények otthona, hanem fontos szerepet játszanak az emberi egészség megőrzésében is. Számos tanulmány kimutatta az erdei környezet pozitív hatásait az emberi egészségre, beleértve a stressz csökkentését, a vérnyomás és a pulzusszám normalizálását, valamint az általános jó közérzet elősegítését.

Munkaruhában, nagy térképpel a kezében áll az erdőben egy erdésztechnikus.
Az erdők védelme és fenntartható gazdálkodása érdekében fontos szerepet játszik az erdésztechnikus szakma. (Fotó: Canva)

Az erdők védelméért felelős szakember

Az erdők védelme és fenntartható gazdálkodása érdekében fontos szerepet játszik az erdésztechnikus szakma. Az erdésztechnikusok felelősek az erdők kezeléséért, gondozásáért és védelméért, miközben fenntartható módon hasznosítják az erdők erőforrásait.

Az erdésztechnikusok széles körű szaktudással rendelkeznek az erdők biológiai, ökológiai és gazdasági folyamatairól, és aktívan részt vesznek az erdőgazdálkodás és erdővédelem területén. Ha érdekel az erdésztechnikus szakma az alábbi linken olvashatsz róla többet.

Az erdők nemzetközi napja alkalmából tehát ne csak az erdők szépségét ünnepeljük, hanem felismerjük az erdők fontosságát az emberi élet és egészség szempontjából is. Tegyük meg a szükséges lépéseket az erdők megőrzése és védelme érdekében, és ismerjük el az erdésztechnikusok nélkülözhetetlen szerepét az erdők fenntartható gazdálkodásában és védelmében. Az erdők nemcsak a jelen, hanem a jövő generációi számára is megőrzendő kincsek.

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.