Légy te az év szakembere! – Pályázat kőművesek és burkolók számára

Szerző: | 2023. június. 25. | Mi leszek?

építőipari munkások grafikája

A Mapei Kft. pályázati felhívást tett közzé. Az év szakembere díj 2023. évi elnyerésére, kőműves és burkoló szakemberek számára. A második alkalommal meghirdetett pályázattal azokat az építőiparban dolgozó példaképeket keresik, akiket a jövő generációi követni tudnak és akiknek a teljesítményét más szakemberek is elismerik.

A több mint 80 éves tapasztalattal rendelkező építőipari cég lehetőséget szeretne teremteni a kiemelkedő színvonalú munkát nyújtó szakembereknek, munkáik megismerésére. A referencia versennyel az építőipari ágazathoz tartozó szakmák presztízsének növelését is szeretnék elérni, ezzel segítve az építőipar kultúrájának fejlődését.

Ki lehet az év szakembere?

Elsősorban az, aki kiválóan jó szakembernek érzi magát és van olyan munkája, amire meglehetősen büszke és szeretné mindezt mások számára is megmutatni. A pályázat kiírója azoknak a szakembereknek a jelentkezését várja, akik az alábbi feltételeknek megfelelnek:

 • aktív kőműves és burkoló szakember vagy
 • önálló burkolóként vagy egy maximum 3 fős kivitelezői csapat tagjaként dolgozik

A jelentkezéshez az elvégzett munkák referencia fotóit is csatolni kell. Kategóriánként legalább egy, de legfeljebb öt fotó bemutatása szükséges.

burkolási munkafolyamat bemutatása
Az év szakembere pályázatra 5 kategóriában lehet jelentkezni. (Fotó:123rf)

Referenciával kapcsolatos elvárások:

 • a referencia a pályázó saját-, vagy annak a kivitelezői csapatnak a munkája, amelynek tagjaként dolgozik
 • maga a kivitelezés, amiről a referencia fotó készül az már lezárult, befejeződött.

Pályázati kategóriák

Mutatjuk, hogy milyen kategóriákban lehet beküldeni az elkészült projekt fotóit. 

 • Lakossági projekt – családi ház vagy lakás kivitelezése során megvalósult kivitelezői munkákkal, akár egy-egy fürdőszoba, konyha, terasz vagy nappali kivitelezésének bemutatásával lehet pályázatot benyújtani ebben a kategóriában. 
 • Nem lakáscélú projektek – ezt a kategóriát választó szakembernek olyan nagyobb projektet, vagy akár egy nagyobb projekt részeinek kivitelezését szükséges bemutatni, amely például kereskedelmi épületek, ipari épületek, szállodák kivitelezésével összefüggésben vett részt. 
 • Nagy vagy óriás méretű lapokkal való burkolás – Pár éve az óriás méretű lapok kezdték el uralni a piacot. Ma már nem ritka olyan extrém méretű lapok használata a burkoláshoz, amelyeket méretük miatt csak daruval lehet a lakásokba emelni. Ezeknek a megjelenésükben egyedi és exkluzív burkolatoknak a kivitelezése speciális műszaki megoldások alkalmazását teszi szükségessé. Ezt a különleges tudást szem előtt tartva a pályázat kiírója ezen a területen tevékenykedő szakemberek munkáinak bemutatására is lehetőséget biztosít. Ebben a kategóriában bemutatott referencia munkának a 3*1 méteres vagy ennél nagyobb méretű lapokkal készített munkák számítanak. 
 • Medence és wellness helyiségek – Ennek a kategóriának a keretében mozaikkal készült medencére, vagy például egy wellness helyiség kivitelezésére vonatkozó munkával lehet benevezni a versenybe. 
 • Pályakezdő – A néhány éve tevékenykedő szakember munkája és eredményei nem összehasonlítható a több évtizede éve szakmában dolgozó szakember tapasztalatával. De egy szárnyait bontogató pályakezdő is alkothat olyan munkát, amire méltán lehet büszke. Ezért ebben a kategóriában azok a pályakezdő kőműves vagy burkoló szakemberek pályázhatnak az „Év szakembere” referencia díjra, akik 5 évnél rövidebb ideje dolgoznak a szakmában. 

A pályázatot meghirdető cég egy-egy kategóriában csak akkor hirdet nyertest, ha kellő számú szakember jelentkezik, így elég referencia érkezik be. Ennek részleteiről az eredeti pályázati kiírásban olvasható több információ.

  A beérkezett referencia fotók közül négytagú szakmai zsűri választja ki a legjobbakat. A zsűri tagjai:

  • Szász Kati, Főszerkesztő, Octogon DECO
  • Ratskó István, Ratskó Bau Kft. tulajdonosa
  • Kincses Péter, Magyar Építők Értékesítési vezető
  • Czank György, BKSZC Schulek Frigyes Két Tanítási Nyelvű Építőipari Technikum igazgatóhelyettes
  Kőműves munka folyamat bemutatása
  A referencia versennyel az építőipari ágazathoz tartozó szakmák presztízsének növelését is szeretnék elérni. (Fotó:123rf)

  Mit nyer az év szakembere 2023-ban?

  A legjobb szakembereket értékes díjakkal jutalmazza a pályázat kiírója és a pályázatot támogató neves cégek. 

  A Mapei Kft. jóvoltából minden kategória nyertese 250 ezer forint pénzjutalomban részesül.

  A Robert Bosch Kft. jóvoltából értékes szerszámokat kap minden kategória győztes, összesen 400 ezer forint értékben.

  Az Euro-Tools Hungary Kft jóvoltából mind az öt kategória nyertese 50 ezer forint értékű ajándékcsomagot kap.

  A DUOCOLOR Mozaik Stúdió jóvoltából minden kategória győztese kap egy speciális mozaik törő fogót.

  Mikor és hogyan lehet a pályázatot benyújtani?

  Jelentkezni a pályázati űrlap kitöltésével lehet, 2023. november 30-ig. Az év szakembere 2023 – Pályázat építőipari szakemberek elismerésére vonatkozó eredeti felhívás a Mapei Kft. weboldalán érhető el.

  A szerzőről:

  Oláh Erika
  Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.