Ez állhat a serdülőkori szédülés hátterében

Szerző: | 2023. június. 3. | Egészség

kamaszkori szédülés - borítókép

Kamaszoknál gyakran előforduló jelenség, hogy szédülésre,  ájulásközeli állapotra panaszkodnak. Szerencsére a legtöbb esetben nem valamilyen komolyabb szervi elváltozás vagy szívprobléma áll a tünetek hátterében. Legtöbbször meglehetősen prózai okok húzódnak a serdülőkori szédülés és hasonló rosszullétek mögött.

Szédüléses tünetek jellemzően hirtelen testhelyzet változtatás esetén fordulnak elő, de gyakoriak az ilyen rosszullétek hosszabb ideig egy helyben állás, például egy évnyitó vagy ballagás során is. 

Természetes folyamat okozhatja

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem (rövidítve: SOTE) oldalán közzétett egészségügyi tájékoztató alapján ezeknek a kellemetlenségeknek a leggyakoribb oka, hogy a fiatalok hirtelen testmagasság növekedéséhez a vérnyomás szabályozása nem alkalmazkodik elég gyorsan. 

Forrás: canva.com

Alapvetően két olyan időszak van egy ember életében, mikor viszonylag rövid idő alatt a test növekedési üteme nagyon gyors. Az egyik ilyen időszak a születést követő néhány év, a másik pedig a serdülőkor, amikor a kamaszok képesek például egy nyári szünet alatt több centit is nőni. 

A SOTE Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója, dr. Szabó Attila szerint:

Kamaszkorban ezt a gyors növekedési ütemet a keringési rendszer nem mindig tudja lekövetni, pedig a vérnyomásunknak nagyon gyakran gyorsan kell adaptálódnia bizonyos élethelyzetekhez, például, amikor fekvő helyzetből hirtelen felállunk.

Mielőtt rohanunk vérnyomást mérni 

Nem árt tudni, hogy kamaszkorban az ideális érték meglehetősen relatív. Függ a serdülő korától, nemétől, testmagasságától és a rassztól is. Ezért az otthoni vérnyomásmérés eredményeiből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni. A legjobb ilyenkor szakemberhez fordulni, aki felméri a kamasz szervezetének sajátosságait, és az alapján állapítja meg, hogy a vérnyomása eltér a normálistól vagy sem.

Van amikor a serdülőkori szédülés komolyabb problémát jelez

A szakember szerint egyre gyakoribb azonban, amikor a magas vérnyomás valamilyen komolyabb egészségügyi problémát jelez a kamasz szervezetében. Ennek kiváltója legtöbbször a túlsúly és a mozgásszegény életmód. De okozhat magas vérnyomást a túl sok só, kóla vagy energiaital fogyasztása is.

Amennyiben te is gyakran tapasztalod magadon, vagy bármely családtagodon az ájulásszerű vagy szédüléssel járó rosszulléteket, kérjük, hogy ne kezdj bele egy otthoni diagnosztikába. Helyette minden esetben forduljatok szakemberhez!

A szerzőről:

Lengyel Andrea
Hisz az önfejlesztés és az életen át tartó tanulás fontosságában. Elhivatott a szakmai trendek, jó gyakorlatok, digitális fejlesztések iránt, amelyek megkönnyíthetik a munka világába történő belépést, és kiemelten foglalkoztatja a technológiai fejlődés következtében megvalósuló szakmai megújulás, a munkakörök átalakulása. Mottója: Rugalmasság, fejlődés, digitális megújulás szükséges a közös jövő megalapozására