Fegyvergyártó szaktechnikus szakma leírása

Szerző: | 2023. december. 27. | Gépészet

Fegyver az asztalon, mellette töltények.
Gépészet ágazat

A fegyvergyártó szaktechnikus szakember képes a kézi lőfegyverek átadására, átvételére, műszaki ellenőrzésére és karbantartására, valamint szükség esetén kiegészítő alkatrészek gyártására. Munkája során részletes alkatrész- és összeállítási rajzokat kell készítenie, és ezek alapján elvégeznie a lőfegyverekkel kapcsolatos technikai feladatokat, például irányzékok vagy optikai berendezések rögzítését.

Az alkatrészcsere javítások során kiválasztja az anyagokat, kidolgozza a javítási technológiákat, majd végrehajtja azokat, mindig tiszteletben tartva a munka-, tűz- és környezetvédelmi előírásokat. A fegyvergyártó szaktechnikus felel a fegyverjavító műhelyek engedélyeztetéséért, működtetéséért, valamint az ezzel összefüggő adminisztrációs feladatok elvégzéséért is.

A fegyvergyártó szaktechnkius szakember tevékenysége összetett: a lőfegyverek műszaki paramétereinek megállapításától kezdve a karbantartás, ellenőrzés, hibafelvétel és az alkatrészcserék végrehajtásáig terjed. Fontos szerepe van az alkatrész- és összeállítási rajzok elkészítésében, valamint a lőfegyverekhez tartozó alkatrészek gyártásában és szerelésében. Emellett a szakember részt vesz a fegyverek hideg- és melegbelövésében is, és gondoskodik a szükséges felületvédelmi intézkedésekről. A fegyvergyártó szaktechnikusnak kiemelt figyelmet kell fordítania a biztonsági előírások és jogszabályok betartására, és felelősséggel kell kezelnie a fegyverekkel kapcsolatos tevékenységeit.

Milyen az ideális szakember?

 • Jó a kézügyessége
 • Eligazodik a műszaki világban
 • Pontos és precíz
 • Fegyelmezett
 • Jó a szemmértéke
 • Önálló, de képes csapatban is dolgozni
 • Jó a térlátása

Speciális rokonszakmák és szakképesítések:

 • Fegyverműszerész technikus
 • Fegyveroptikai szaktechnikus
 • Honvéd kadét
 • Honvéd altiszt

Kiknek ajánlott?

A fegyvergyártó szaktechnikus szakma elsősorban azoknak a fiataloknak ajánlott, akik érdeklődnek a fegyverek iránt és élvezik az alkotást. Azoknak, akik vonzódnak a hadi, sport- és vadászfegyverek világához, és szívesen részt vennének ezek tervezésében, gyártásában, karbantartásában. A szakma ideális választás lehet azoknak, akik szeretik a kihívásokat és rendelkeznek a megfelelő kézügyességgel a precíz munkavégzéshez.

Ezen kívül, akik érdeklődnek a lövészet és a fegyvertechnológia iránt, és szakmai szempontból is szeretnének elmélyülni ezen a területen, a fegyvergyártó szaktechnikus szakma számukra lehetőséget nyújthat az egyedi fegyverek tervezésében és létrehozásában. Különféle kihívásokkal teli feladatok és változatos munkatevékenységek révén a szakma azoknak is ajánlott, akik szeretnék fejleszteni és kamatoztatni képességeiket a fegyvergyártás terén.

Mennyi időbe telik a képzés?

6 év (felnőtteknek rövidebb). Az fegyvergyártó szaktechnikus szakma a gépészet ágazat képzése. A képzés előképzettséghez kötött. Érettségi és bizonyos szakmák megléte esetén (fegyverműszerész, fegyverműszerész technikus) 1 év alatt elvégezhető.

A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.

Promó

Promó