Fesztivállal népszerűsíti a halfogyasztást az agrártárca

Szerző: | 2023. július. 18. | Fősodor

halvásárló pár

Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy nem járunk élen a halfogyasztásban. Ennek ellensúlyozására számos népszerűsítő kampány indult az elmúlt években. A kezdeti sikerek biztatóak de a cél még távoli. Még mindig uniós átlag alatti a magyar lakosság évi halfogyasztása. A kedvezőtlen statisztikán javíthatnak a gasztro-kulturális rendezvények is. Így az ötödik alkalommal megrendezett Dunamenti Halfesztivál. A Mohácsi Német Önkormányzat által indított kezdeményezés egyik célja a Dunamenti halételek sokszínűségének bemutatása, amely a remények szerint az agrártárca halfogyasztás népszerűsítését célzó terveinek megvalósítását is támogatta. Számos halból készült fogást kóstolhatott, aki szombaton ellátogatott az ingyenes rendezvényre.  

A mezőgazdaságnak és ezen belül is a halgazdálkodásnak régi hagyománya van a magyar gazdaságban. Az édesvízi haltermelésnek és halászatnak a vízrajzi adottságok is kedveznek, ennek ellenére 1990-es évekhez képest visszaesés figyelhető meg a hazai haltermelésben.

Míg korábban évente 25 ezer tonna jellemezte a hazai haltermelést, öt évvel később alig 19 tonnára estek vissza a termelési adatok. Ezt követő években lassú javulási folyamat következett ám az ezredfordulót követően termelt átlagos évi 20 tonnával sem sikerült elérni a 90-es években termelt mennyiséget.

Az agrártárca több kezdeményezést indított a halfogyasztás növelésére

A haltermelés mellett a halfogyasztás tendenciájának változása is fontos kérdés. Bár a hal egészséges, ritkán kerül a magyar családok asztalaira. Európában inkább a mediterrán országokra jellemző a napi halfogyasztás. Itthon elsősorban az ünnepek alkalmával, többnyire karácsonykor készítünk halételeket.

A szakemberek évek óta dolgoznak halfogyasztás népszerűsítésén. 2017-ben indult Kapj rá! édesvízi halfogyasztást ösztönző kampány hatására pozitív elmozdulás történt a magyarok halfogyasztási szokásaiban.  

A népszerűsítő kampány részeként elkészült országosan reprezentatív, piackutatás és hatékonyságvizsgálat eredményei szerint csökkent azok aránya, akik eddig soha nem fogyasztottak halat.

lazac zöldségekkel
Az édesvízi halak fogyasztását célzó médiakampányt megelőzően a lazac volt a legnépszerűbb a halfogyasztók körében. ( Fotó:123rf)

A halfogyasztás előnyeire hívja fel a figyelmet a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) HalPéntek programja is, ennek ellenére még mindig kevés halat fogyasztunk. Magyarországon átlagosan 6 kilogramm az egy főre jutó évi halfogyasztás mennyisége, amely jelentősen elmarad az évi 22 kilós uniós átlagtól.

A kedvezőtlen halfogyasztási szokások mellett problémát jelent az is, hogy a hazai, édesvízi hal helyett többnyire tengeri import halat eszik a magyar ember. A Kapj rá! kampány hatására pozitív elmozdulás történt ennek a tendenciának a megfordításában.

2018-ban még a lazac, a harcsa és a ponty vezette a rangsort, a kampányt követően a ponty, a hekk és a harcsa foglalta el a dobogót.

 Az agrártárca 2015-ben Földrajzi Árujelző Programot indított

Az ágazat egyik fő célkitűzése ennek a tendenciának megtartása, amelynek érdekében kiemelt figyelmet fordítanak a hazai halhús minőségére. Ennek elismerése, hogy jelenleg több mezőgazdasági termék is elnyerte az európiai földrajziárujelző-oltalmat.  

Tavaly két magyar haltermék, a Szilvásváradi pisztráng és az Akasztói szikiponty, ebben az évben a Balatoni hal és a Szegedi tükörponty került fel a listára.

A gasztronómiai fesztiválok, a hal elkészítését központba helyező közösségi események nagyban hozzájárulnak az Agrártárca célkitűzéséhez, hogy növeljük az egy főre jutó éves átlag halfogyasztást, amellett, hogy ennek nagyobb arányát a magyar halak tegyék ki –

hangsúlyozta a Dunamenti Halfesztivál megnyitóján Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

A hagyományokra visszatekintve az államtitkár felidézte az első magyar szakácskönyvet is.  Bethlen Gábor fejedelem szakácsától 1622-ben másolt szakácskönyv szerint harminc magyar halféléből 189 féle ételt tudtak elkészíteni.

Az azóta eltelt több mint 400 évben több halból készült recepttel bővült a magyar gasztronómia kínálata, több ízletes fogás is elkészíthető ebből az egészséges élelmiszerből.

Aki lemaradt az idei Dunamenti Halfesztiválról de nem szeretne egy évet várni ezeknek az ételeknek a kóstolására, kipróbálhatja magát a konyhában és maga is elkészítheti a mohácsi halászlevet vagy akár a parázson sült csíptetett pontyot.  

fehérje diéta felirat
A halak többsége kevés zsírt tartalmaz ezért a diétába is könnyen beilleszthető. (Fotó:123rf)

 A gasztronómiai élmények mellett az egészségének megőrzéséhez is hozzájárul, akinek ez kerül a tányérjába hiszen számos érv szól a halfogyasztás mellett:

  • a hal magas fehérje tartalmú vitaminokban gazdag táplálék
  • könnyen emészthető, böjt időszakban is fogyasztható
  • az egyik legnagyobb omega-3 zsírsav forrás, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát
  • az izomépítéshez és az immunrendszer zavartalan működéséhez is szükséges jó minőségű fehérjét tartalmaz

A magyar halfélékből készített ételekre fókuszál a Velencei korzó gasztronómiai fesztiválja is, amelyet tavasszal rendeznek.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.

Promó

Promó