Forgalomba kerül a látássérültek számára készített LEGO

Szerző: | 2023. szeptember. 3. | Egészség

A képen tornyot épít egy kép lego alkatrészekből

A LEGO vállalat piacra dobja a LEGO Braille Bricks elnevezésű játékkészletét. A dán cég Braille Bricks elnevezésű játéka 2020-ban jelent meg, és oktatási készletként funkcionált, ami azt jelenti, hogy a cég kifejezetten a vak vagy látássérült gyermekek oktatására szakosodott iskolák számára tette elérhetővé a készletet. Azonban a tanárok pozitív visszajelzései és a családok igényei alapján idén már mindenki számára elérhetővé teszik a játékot.

Miért fontos a a látássérültek számára készített LEGO?

Leginkább azért, mert a LEGO Braille Bricks segítségével könnyebben megtanulható a Braille-írás. A játékot a gyártó csak a 6 évnél idősebb gyermekek számára ajánlja. A fejlesztő játék támogatja a látássérült gyermekeket a készségeik gyakorlásában. A készlet 2 alaplapot tartalmaz, amelyekre több mint 250 téglát lehet építeni. A LEGO alkatrészek  öt színben kerülnek a dobozokba: fehér, sárga, zöld, piros és kék. Emellett minden építőelemet elláttak a Braille-kódban szereplő számoknak és betűknek megfelelő csapokkal.

A gyártó a készletet az Egyesült Királyságban hozza forgalomba, és várhatóan 80-90 font körüli összegért lesz kapható. A csomag minden részlete kompatibilis lesz a többi LEGO készlettel. Hazánkban nem valószínű, hogy forgalomba hozzák, de online be lehet majd beszerezni, csak így számolni kell a szállítási díjakkal is.

A képen ketten lego alapra építenek lego alkatrészekkel
A LEGO Braille Bricks minden része kompatibilis lesz a most forgalomban lévő LEGO játékokkal (Fotó: 123rf.com)

A LEGO Braille Bricks forgalomba hozatalának hírére Martine Abel-Williamson, a Vakok Világszövetségének elnöke is reagált.

“A vakok számára a Braille-írás nem csupán az írástudást jelenti, hanem a függetlenség és a világba való beilleszkedésük belépője. Ezáltal a LEGO Braille Bricks szélesebb közönség számára történő elérhetővé tétele hatalmas előrelépés annak érdekében, hogy több gyermek akarja majd egyáltalán megtanulni a Braille-írást.”

Mi az a Braille-írás?

A Braille-írás megtanulása elengedhetetlen a vakok vagy a gyengénlátók számára. A Braille-ábécét Louis Braille alkototta meg 1821-ben. Érdekessége a helyzetnek, hogy az ábécé alkotója ekkoriban még csak 12 éves volt, a módszer mégis világszinten elterjedt. A Braille írás során a papírlapot egy speciális írógép segítségével hátulról domborítják ki, és az “olvasó” az ujjai segítségével tapogatja le a jeleket a lapról. Ezzel a módszerrel a vak és gyengénlátó emberek számára is elérhetővé válik az írás és olvasás.

A képen Braille-írást olvasnak kézzel
A Braille-írás elérhetővé teszi az írás és az olvasás világát a látássérültek számára is (Fotó: 123rf.com)

Természetesen a digitális fejlődés hatására már több lehetősége is van a látásukban korlátozott embereknek, például nagyon sok fiatal nem tanulja meg a Braille-írást, hanem inkább a beszélő képernyőolvasókat használják. Ennek ellenére a Braille-írás megtanulása mindenki számára hasznos lehet, hiszen fejleszti a finommozgásos készségeket, élesíti az érzékeket, tehát azok a látássérültek, akik egyben Braille-használók, eredményesebbek lehetnek a tanulásban és a munkában is.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.