Hentes és húskészítmény-készítő szakma leírása

Szerző: | 2023. november. 29. | Élelmiszeripar

Piros kötényes és gumikesztyűs ember egy nagy késsel vág el egy nagy darab csontos húst.

A hentes és húskészítmény-készítő munkájának köszönhető, hogy a vágóállatok, baromfik húsa, valamint az egyéb húskészítmények már feldolgozott, fogyasztható állapotban kerülnek az asztalunkra. A hentes és húskészítmény-készítő felelős az állatok elsődleges feldolgozásáért, magában foglalva a darabolást és csontozást.

Emellett szakértelemmel rendelkezik a különböző húskészítmények, mint például kolbászok, felvágottak vagy szalámik elkészítésében. Munkájának köszönhetően a húsok sokféle formában kerülnek az étkezőasztalainkra, például sózott, pácolt vagy hőkezelt termékként.

A hentes feladatai közé tartozik a munkaterület átvétele, az eszközök és anyagok előkészítése, majd a precíz elsődleges és másodlagos feldolgozási lépések végrehajtása. A gépek és berendezések hatékony kezelése mellett a hentes alapméréseket is végez, hogy a végeredmény mindig kifogástalan legyen. Fontos, hogy a hentes ne csak a technikai részleteket ismerje, de figyeljen a minőségére és az élelmiszerbiztonságra is.

Milyen az ideális szakember?

  • Jó fizikumú
  • Szabálykövető
  • Csapatjátékos
  • Megbízható
  • Jó kézügyességgel rendelkezik
  • Kiemelkedő az ízérzékelése 
  • Felelősségteljes

Speciális rokonszakmák és szakképesítések:

  • Húsipari technikus
  • Kistermelői élelmiszer-előállító

Kiknek ajánlott?

A hentes és húskészítmény-készítő szakma ideális választás azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a húsfeldolgozás iránt, és szívesen részt vennének a modern és hagyományos húskészítmények gyártásában. A szakma nemcsak a húsok feldolgozását foglalja magában, hanem kreativitást is igényel a különböző ízletes és minőségi termékek elkészítéséhez. Azoknak ajánlott, akik élvezik az emberekkel való kapcsolatot és szeretnének hozzájárulni az élelmiszeripar izgalmas és változatos világához.

Mennyi időbe telik a képzés?

3 év (felnőtteknek rövidebb). A hentes és húskészítmény-készítő az élelmiszer ágazat képzése. Aki szeretne továbbtanulni, érettségi birtokában például húsipari technikusi végzettséget szerezhet két év alatt. 

 A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.

Ez is érdekelhet:

[difl_blogcarousel post_display=”by_category” include_categories=”1587,1603″ item_spacing=”10px” speed=”1000″ centered_slides=”on” loop=”on” autoplay=”on” autospeed=”6000″ pause_hover=”on” equal_height=”on” wrapper_margin=”||0px||false|false” wrapper_padding=”||0px||false|false” item_wrapper_padding=”||0px||false|false” item_margin=”||0px||false|false” item_padding=”||0px||false|false” item_spacing_tablet=”10px” item_spacing_phone=”0px” item_spacing_last_edited=”on|phone” _builder_version=”4.21.0″ _module_preset=”default” max_height=”300px” custom_margin=”||0px||false|true” custom_padding=”||0px||false|false” global_colors_info=”{}”][difl_postitem type=”image” _builder_version=”4.20.0″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/difl_postitem][difl_postitem type=”title” title_tag=”p” element_padding=”|20px||20px|false|true” _builder_version=”4.20.0″ _module_preset=”default” post_font_style_font=”Montserrat|700|||||||” post_font_style_text_color=”#030E6E” post_font_style_font_size=”0.9rem” post_font_style_line_height=”1.3em” global_colors_info=”{}”][/difl_postitem][/difl_blogcarousel]