HiSchool – közösség a tudatos pályaválasztásért

Szerző: | 2023. június. 23. | Iskolák

A képen egy kéz nyilakat rajzol

A HiSchool egy olyan szakmai közösség, ami elsősorban a középiskolásokat támogatja pályaorientációs tevékenységével. A kezdeményezés azzal a céllal jött létre, hogy coaching, tréning és mentorálás segítségével támogassa a tanulók tudatos pályaválasztását.

A pályaorientáció

Miért olyan fontos a pályaorientáció? Sokszor írtunk már mi is erről a tevékenységről, több rendezvényt is a figyelmetekbe ajánlottunk, amelyeknek a célja a pályaválasztás támogatása volt. Tavasztól nyár elejéig, majd nyár végétől őszig megnő a pályaorientációs rendezvényeknek a száma, és az általános iskolák gyakran szerveznek továbbtanulást támogató napot a tanulóiknak.

Vajon hogyan választhatunk magunknak olyan szakmát, amelyre az életünket tudjuk alapozni? Azok, akik még nem tudják biztosan, hogy mivel akarnak foglalkozni, hogyan válasszanak maguknak szakmát?

Ezek a kérdések foglalkoztatták a HiSchool két alapítóját, Kovács Angelikát és Lendvai Viktort is. Ők ketten 2020-ban alapították meg a HiSchool közösséget, hogy támogassák azokat a tanulókat, akiknek még egyértelmű, hogy milyen irányban kívánnak továbbtanulni.

A HiSchool

A HiSchool egy ingyenes segítség, egy olyan tudásmegosztáson alapuló közösség, amelyen keresztül a diákok elérik a személyes fejlődésükhöz szükséges támogatást. Ugyanis az információ az ágazatokról, a szakmákról és a választható foglalkozásokról már elérhető mindenki számára. Gyakran halljuk, hogy az interneten minden információ jelen van, csak tudnunk kell keresni. Igen ám, de a kereséshez érdeklődésre is szükség van, márpedig egy diák a tanulás után nem feltétlen azzal akar foglalkozni, hogy milyen szakmák milyen munkafolyamatokból állnak.

A képen egy férfi áll egy útvesztőben
Hiába áll a rendelkezésünkre minden adat, nem egyszerű dolog eldönteni, hogy mivel akarunk foglalkozni életünk hátralévő részében (Fotó: 123rf.com)

Tehát hiába áll minden információ a diákok rendelkezésére, hiányzik az élmény, a valódi tapasztalás. A nyomás a diákokon megnő, mind az iskolában, mind otthon csak azzal szembesülnek, hogy dönteniük kell a jövőjükről. Ekkor pedig a tanulók hajlamosabbak a legkézenfekvőbb megoldást választani: olyan szakmát, amelyet már ismernek személyesen. Ezért van az, hogy sokan választanak olyan szakmát, amelyet az ismerőseik, családtagjaik is űznek, vagy elkezdenek érdeklődni a divatos és ismert foglalkozások iránt, például sokan szeretnének influenszerek lenni. Ahhoz tehát, hogy egy diákot a pályaválasztás tényleg érdekeljen, ki kell mozdítani a komfortzónájából, és a HISchool épp ezt teszi.

A HiSchool működése

A pályaválasztás egy hosszú folyamat. A HiSchoolnak nem az a célja, hogy az érdeklődőnek megmondja, hogy pontosan melyik szakma illik hozzá, hanem az, hogy minél több szakmát mutasson be az érdeklődőknek. A szervezők fesztiválokkal és élő eseményekkel készülnek a tanulóknak. Ezeken az online eseményeken egyszerre sok ezer diákot tudnak elérni, és csak olyan előadókat hívnak, akik egyrészről szeretik a szakmájukat, másrészről képesek modern módon megmutatni a tanulóknak, hogy a szakmájuk pontosan mit takar.

A Covid alatt a „II. HiSchool Pályaválasztási Fesztivál – Tervezd meg a jövőd!” rendezvény online volt elérhető, így az akkori előadások most is megtekinthetők

Emellett a HiSchool közösségben pályaválasztási tanácsadással várják a tanulókat, és már elérhető a coaching tevékenység, az önismereti előadások és a saját erősségek felfedezése. Valamint elérhető a „mentorprogram”, amelynek keretében a diákokat szakmabeliekkel vagy egyetemistákkal kötik össze, hogy megismerhessék az őket érdeklő szakterületeket.

Ha érdekel a pályaorientáció, vagy már te is tervezed a jövődet, akkor érdemes olyan rendezvényeket keresni, ahol több szakmába is bepillantást nyerhetsz. A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat tavaszi pályaorientációs konferenciájáról ebben a cikkünkben olvashatsz. Ha pedig érdekelnek a STEM tárgyak, és lány vagy, akkor neked való a Lányok Napja rendezvény, amelyről ebben a cikkünkben olvashatsz.

Címkék: HiSchool

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.