Húsipari technikus szakma leírása

Szerző: | 2023. december. 6. | Élelmiszeripar

Fehér köpenyes, kesztyűs ember kezében fog egy mintaedényt, benne egy darab hússal, másik kezében pedig egy csipesszel egy kisebb darab húst tart.

A húsipari technikus munkájának köszönhetően biztonságos húsok és húsipari termékek jutnak el a vásárlókhoz. A technikus feladatai közé tartozik az alapanyagok átvétele, minőségi vizsgálata és feldolgozása, valamint a késztermékek minőségének ellenőrzése és csomagolása.

A munka során felügyeli a gyártási folyamatokat is, és részt vesz az eszközök, gépek és gépsorok karbantartásában és üzemeltetésében.

A húsipari technikusnak kiemelt szerepe van az élelmiszerbiztonság fenntartásában, és a minőségbiztosítási feladatokban is aktívan részt vesz. Emellett megszervezi az üzem víz- és energiagazdálkodását, és felügyeli a személyi és üzemi technológiai higiéniát. A szakma magas szintű szakmai tudást igényel, és a technikusnak jó áttekintő- és irányítóképességgel kell rendelkeznie a gyártási folyamatok hatékony és biztonságos vezetése érdekében. A húsipari technikusoknak tehát felelősségteljes és változatos munkakörnyezetben kell helytállniuk az élelmiszeripari területen.

Milyen az ideális szakember?

  • Jól fejlett színlátással és ízérzékeléssel rendelkezik
  • Szabálykövető
  • Csapatjátékos, de önálló munkavégzésre is alkalmas
  • Megbízható, precíz és pontos
  • Felelősségteljes 

Speciális rokonszakmák és szakképesítések:

  • Hentes és húskészítmény készítő 
  • Kistermelői élelmiszer-előállító

Kiknek ajánlott? 

A húsipari technikus szakma minden fiatal számára ajánlott, aki érdeklődik a húsok feldolgozásának folyamata, és szeretne részt venni a hagyományos és korszerű húskészítmények előállításában. Ez a szakma ideális választás minden olyan személy számára, aki érzi magában a vágyat, hogy a húsiparban dolgozzon, és érdeklik az élelmiszeripari folyamatok, valamint a húsiparban alkalmazott technológiák és gépek.

Mennyi időbe telik a képzés? 

5 év (felnőtteknek rövidebb). A húsipari technikus az élelmiszeripar ágazat képzése.

A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.

Promó

Promó

RSS hiba: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate