Infokommunikációs hálózatépítő és -üzemeltető technikus szakma leírása

Szerző: | 2023. december. 24. | Informatika és távközlés

A képen az infokommunikációs hálózatépítő és -üzemeltető technikus látható.

Az infokommunikációs hálózatépítő és -üzemeltető technikus elsődleges feladata a fizikai hálózatok üzemeltetése, telepítése és karbantartása. 

Munkája során részt vesz a hálózatépítési beruházásokban, a kötések és rendezők, az optikai- és réz alapú kábelhálózatok, valamint a végberendezések telepítésében. Segítséget nyújt informatikai és távközlési kérdésekben. A felhasználók által jelzett problémákat és üzemzavarokat feltárja, nyilvántartja és javítja.

Munkájával biztosítja a TV, az internet és a telefon szolgáltatásokat a lakosság és az üzleti szektor számára. A kis- és nagyvállalatok, illetve a bankok adatkapcsolatai is ezeken a rendszereken keresztül valósulnak meg.

Munkájához számítógépet, telepítőprogramokat, kéziszerszámokat, valamint mérő- és távközlési eszközöket használ.

Az ideális infokommunikációs hálózatépítő és -üzemeltető technikus:

  • Innovatív
  • Remek a problémamegoldó készsége
  • Érdeklődik az elektronika, a távközlés és az informatika iránt
  • Tud csapatban dolgozni
  • Képes komplex rendszereket átlátni

Speciális rokonszakmák:

  • Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus
  • Szoftverfejlesztő és -tesztelő technikus technikus
  • Távközlési technikus

Kiknek ajánlott az infokommunikációs hálózatépítő és -üzemeltető technikus szakma?

Az infokommunikációs hálózatépítő és -üzemeltető technikus szakma ajánlott minden fiatal számára, akik szívesen foglalkoznának azzal, hogy a mindennapjaink során használt infokommunikációs eszközök hogyan kapcsolódnak a világhálóra.

Ajánlott azok számára is, akiket rendszerszinten is érdekelnek a komplex informatikai és a távközlési hálózatok, szeretnek csapatban dolgozni és szeretik a kihívásokat.

A szakmához elengedhetetlen a műszaki-technikai érzék, a digitális kompetencia, a műszaki területeken való jártasság és a problémamegoldó gondolkodásmód.

Aki ezen a területen szeretne továbbtanulni, ezt a felsőoktatásban például mérnökinformatikus alapképzésben teheti meg.

Mennyi időbe telik a képzés?

A képzés ideje 5 év (felnőtteknek rövidebb). Az informatika és távközlés ágazat képzése érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük, keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát!