Ingyenes munkafüzetek a pénzügyi nevelés támogatására

Szerző: | 2023. szeptember. 5. | Iskolák

A képen aprók láthatók, és egy malacpersely

A pénzügyi nevelés elengedhetetlenné vált napjainkban. Figyelmet kell fordítanunk arra, hogy gyermekeink megismerjék a pénz fontosságát és megtanuljanak takarékoskodni. Még a felnőttek is hajlamosak többet költeni akkor, ha csak a bankkártyájukat használják, és nem közvetlenül bankjegyekkel fizetnek, hiszen nem érzik közvetlenül az árakat, amíg meg nem látják a bankszámlájuk egyenleget. A pénzügyek a mindennapi életünk részét képezik, és így van ez a gyerekeknél is. A zsebpénz, a nyári diák munkával megkeresett összegek már a gyerekek életében is helyet kapnak. Annak érdekében, hogy a fiatalok minél tudatosabban tervezzenek a saját kis vagyonukkal, érdemes fejleszteni a pénzügyi tudatosságukat. A pénzügyi tudatosságra tehát nemcsak a gazdasági élet kihívásai miatt van szükség, hanem azért, mert ez biztosítja a tudatos életvezetést. Korábban például írtunk már cikket arról, hogy a játékfejlesztők milyen módszerekkel húzzák ki a gyerekek zsebéből a pénzt.

A 2020-as Nemzeti Alaptanterv (Nat.) több tantárgyba integrálta az alapvető pénzügyi ismereteket. A mostani (2023/2024-es) tanévtől a 8. és 12. évfolyamon az állampolgári ismeretek önálló tantárgy lett, és ennek a tárgynak is részét képezik a pénzügyi ismeretek.

Kiadvány a tudatos pénzügyi tervezés támogatására 

A Pénziránytű Alapítvány az állampolgári ismeretek tantárgy keretén belül a pénzügyi ismeretek tanítását segítő kiadványokat fejlesztett. A két kiadvány címe „Állampolgárok pénzügyei”, és a munkafüzetek a most induló tanévtől a 8. és a 12. osztályos diákok számára lesznek elérhetők. A kiadványok célja, hogy a rövid elméleti összefoglalók elolvasásával és a gyakorlatias feladatok megoldásával a diákok olyan ismereteket szerezhessenek, amelyek segítenek tudatosan dönteni és biztonsággal eligazodni a pénzügyekben.

A képen aprópénz kupacok között egy befőttesüveg látható, rajta a felirat: save
A megtakarítások, a spórolás és a tudatos pénzügyi döntések meghozatalát a gyerekkorban kell megalapozni (Fotó: 123rf.com)

A Pénziránytű Alapítvány szakértői a Magyar Nemzeti Bank témaszakértőivel és a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete módszertani lektorálásával készítette el a munkafüzeteket. Ezek a kiadványok 162 ezer példányban, a Magyar Nemzeti Bank támogatásával ingyenesen jutnak el valamennyi magyarországi iskolába, még igényelni sem kell őket.

Két munkafüzet a diákoknak

Annak érdekében, hogy a tanulás élmény legyen, és ne szenvedés, a munkafüzetek nem csak papír alapú gyakorlásra alkalmasak. A kiadványok a kiterjesztett valóság élményével támogatják az ismeretek elsajátítását. Bizonyos feladatok esetében QR-kód beolvasással érhetők el rövid 2-4 perces videók, és némely ábrák AR-logók használatával elevenednek meg. A két munkafüzet a pénzügyi tudatosság más-más területeit dolgozza fel.

A 8. osztályos munkafüzet a család gazdálkodásával, a fogyasztóvédelemmel, a munka világával foglalkozik elsősorban, de a kiadványban helyet kaptak a pénzügyeinkhez kapcsolódó ügyintézések, az állam gazdasági szerepét érintő témakörök is.

A 12. osztályos munkafüzet bemutatja a pénzügyi és az üzleti tervezés alapjait is. Ez a kiadvány már kicsit komplexebb, támogatást nyújt azoknak a tanulóknak is, akik állampolgári ismeretekből szeretnének érettségizni. Az egyes fejezetek végén ötletek találhatók pénzügyi témakörökben a tantárgy érettségi vizsgájához.

A képen két kézben aprópénz látható
Az ingyenes munkafüzetek nem csak a pénzügyi tudatosságot növelik, hanem azoknak is hasznosak, akik állampolgári ismeretekből szeretnének érettségizni (Fotó: 123rf.com)

Pénzügyi tudatosságra nevelés

Annak érdekében, hogy a munkafüzeteket mindenki a lehető legjobb módon használhassa, és meg tudja válaszolni a diákok kérdéseit, a Pénziránytű Alapítvány 10, 20 és 40 órás ingyenes képzéseket indít. Ezek a képzések segítséget nyújtanak a pedagógusoknak: https://penziranytu.hu/tanartovabbkepzesek

A Pénziránytű Alapítvány hálózatot épít iskolák számára is. Az eredményes pénzügyi nevelés támogatására további szakmai és módszertani programok, játékok, pályázatok és tananyagok érhetők el ingyenesen a Pénziránytű Iskolahálózathoz csatlakozó intézményeknek:

https://penziranytu.hu/iskolahalozatok

Olvastad már a korábbi cikkünket?

Megújult a Diákszéf mobilapplikáció – Szakmát Szerzek! (szakmatszerzek.hu)

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.