Ingyenes utazás a 14 év alattiaknak március 1-től

Szerző: | 2024. március. 1. | Fősodor

Háttérben elmosva vonat pályaudvar, előtte busz és villamos grafika, illetve felirat: "ingyenes utazás 14 év alatt".

Az állami közlekedésben jelentős változások lépnek életbe március elsejétől. Változni fog a kedvezmények rendszere, 14 év alatt ingyenes lesz az utazás.

Változások a kedvezményes utazás területén

Az állami közlekedésben március elsejétől bevezetésre kerül egy új tarifarendszer, mely számos kedvező változást hoz magával.

A legjelentősebb változások között szerepel a 14 év alattiak ingyenes utazása, valamint az új, kedvezményes napijegyek bevezetése, a Vármegye24 és a Magyarország24 napijegyek. Emellett átalakul a kedvezményrendszer is, kevesebb típus marad fenn, de azok többnyire 50%-os kedvezményt biztosítanak.

14 év alatt ingyenes utazás

A 65 év felettiek ingyenes utazási kedvezményét kiterjesztik a 14 év alattiakra is, megkönnyítve ezzel a fiatalabb korosztályok közlekedését.

A 14-25 év közöttiek sem maradnak kedvezmény nélkül, ők 50 százalékos kedvezménnyel utazhatnak majd.

A tanárok is jelentős kedvezményekre számíthatnak: az eddigi korlátozások helyett korlátlan mennyiségben utazhatnak majd 50 százalékos kedvezménnyel. Ez segíti az oktatási szakembereket a munkába járásban, és egyúttal elismeri az általuk nyújtott szolgáltatást a közösségnek.

A 65 év alatti nyugdíjasok számára továbbra is kedvezményes vármegye- és országbérleteket kínálnak, míg a fogyatékosok, tartós betegek és nagycsaládosok számára az utazás ingyenes lesz.

Új jegytípusok

Az eddigi bérlettípusok helyett új kedvezményes napijegyeket vezetnek be, ami további lehetőséget teremt az utazók számára.

A Vármegye24 és Magyarország24 napijegyek bevezetésével egy teljes napon keresztül, egy jeggyel bármennyit lehet majd utazni az adott vármegyén vagy az országon belül.

Az új tarifarendszer lehetővé teszi az ország- és vármegyebérletek használatát a fővárosi közösségi közlekedésben is, így azok, akik vidékről vagy az agglomerációból ingáznak, egyszerűbben és olcsóbban juthatnak el Budapestre.

Az új rendszer kiemeli a társadalmi igazságosságot és a közösség széleskörű támogatását, figyelembe véve a különböző élethelyzeteket és szükségleteket. Az intézkedések segítenek a családoknak, a tanároknak és más társadalmi csoportoknak könnyebben és kedvezményesebben eljutni céljaikhoz és kötelezettségeikhez.

Az új kedvezményeket akár már március első hétvégéjén is kihasználhatod egy kis kirándulásra vagy utazásra. Ha pedig szereted a hóvirágokat, akkor ne hagyd ki az Alcsúti Arborétum hóviráünnepét!

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.