A jövő TOP zöld szakmái

Szerző: | 2023. április. 20. | Munka

A képen egy mérnök látható laptoppal a kezében, munka közben.

2030-ra ezek lehetnek az Y generáció által végzett TOP zöld foglalkozások – vízlábnyom menedzser, okos utazásszervező vagy a mesterséges hús tudós.

A fenntartható fejlődés hatása a munkaerőpiacra

A világ szűkös erőforrásainak tudatos felhasználása új, ma még nem létező zöld foglalkozásokat ígér az Y generáció nemzedékének. Az Adecco Inovantage kiadványa szerint,  2017-ben a zöld foglalkozások aránya a teljes gazdaságon belül alig 0,7 százalék volt, 2030-ra azonban mintegy 18 millió új zöld állás létrejöttét prognosztizálják. A legnagyobb növekedés a napenergia, a biomassza és a szélenergia hasznosításával összefüggő területeken várható. 

Az évtized végére a közszféra zöld állásai mellett a többi szektorban is meghatározóbb lehet a zöld foglalkozások aránya: a hulladékgazdálkodás 25,7, az energiaszektor 18,9, a közlekedés 17,7 százalékkal képviseltetheti majd magát. A körforgásos gazdaságban globálisan akár 8 millió plusz munkahely fog keletkezni 2030-ra- mutatott rá az Adecco Inovantage kiadványa.

A grafika egy jövőbeli zöld városképet ábrázol.
A városi életterek karbantartása kiemelt feladat lesz a jövőben. (Fotó: 123rf)

Trend a zöld foglalkozásokban

 • Áruházi energia specialista: az eszközök energia- és vízfelhasználásáról nyújt tájékoztatást a vásárlóknak.
 • Mesterséges hús tudós: a foglalkozás iránti igény az őssejtből kifejlesztett mesterséges hús előnyeire épül. E módszer szerint jóval kevesebb üvegházhatású gáz keletkezik a hús hagyományos előállítási módjához képest, amely a tudósok szerint egészségesebb, tisztább és zöldebb környezetet eredményez. 
 • Okos utazásszervező: az utazási idő és a torlódások mérséklése érdekében megtervezi az utazásokat, optimalizálja az útvonalakat a közlekedési dugók elkerülésével.
 • Szemétlerakó újrafeldolgozó: a kereslet növekedésével fokozódik az igény a hulladéklerakókban található értékes alapanyagok újra hasznosítására, feldolgozására.
 • Termékútvonal nyomonkövető menedzser: egyre nagyobb igény mutatkozik a fogyasztók körében arra, hogy a megvásárolt termék előállításának körülményeit és a címkén található információk, termékismertetők valódiságát megismerjék.  
 • Virtuális egészségügyi munkatárs: a digitális technológia alkalmazásával lehetővé teszi a betegek számára, hogy az otthonukban maguk kövessék nyomon a saját egészségi állapotukat. Ennek eredményeként a beteg kevesebbet utazik, hamarabb meggyógyul és az egészségügyi rendszer túlterheltsége is csökkenthető.
 • Vízlábnyom menedzser: a vállalat vízfogyasztása mellett a termékek vagy szolgáltatások vízfelhasználás szempontjából hatékonyabb megvalósításának elősegítése lehet a feladata.
 • Zöld autószerelő: a hibrid és elektromos autók szervizeléséhez az autószerelők feladatainak elvégzéséhez új kompetenciák szükségesek. Ez az igény hívhatja életre az új készségeket elváró foglalkozást.
 • Zöld mérnök: a háztartási eszközök hatékony fogyasztásának megtervezése mellett az otthonok számára áramfogyasztás tesztet is végeznek majd.
 • Zöldtető és zöldfal kertész: karbantartja a városi élettereket, amelyek segítik a légszennyezettség csökkentését, elősegítik az épületek beolvadását a környezetükbe, és növelik a biodiverzitást.
 • Zöld telefonközpont munkatárs: telefonon keresztül nyújt tájékoztatást és tanácsot arról, hogyan használhatjuk az otthoni eszközeinket fenntartható módon, időt, energiát és vizet spórolva.

Ha kíváncsi vagy, hogy a zöld foglalkozások mellett milyen szakmák lesznek a jövőben kattints egy korábbi cikkre.

Az Adecco Inovantage kiadványa elsősorban a  Közép-Európai országok munkaerőpiaci, gazdasági és oktatási irányait, a szektorok közötti kapcsolatokat, összefüggéseket és cégekre valamint  a társadalomra gyakorolt hatásait elemzi és mutatja be.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.