Június 15-től indul a regisztráció a Nyári diákmunka programra

Szerző: | 2023. június. 9. | Munka

nyári diákmunka program - mezőgazdasági munka

Idén is meghirdeti a kormány a hosszú évek óta sikerrel futó Nyári diákmunka programot, amely az elmúlt tíz évben több mint 267 ezer diák és hallgató támogatott foglalkoztatását tette lehetővé a nyári szünet ideje alatt.

Idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak. A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését – olvasható a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében.

Ezt érdemes tudnod, ha regisztrálni szeretnél

Bátran regisztrálj a programra, ha:

  • nappali tagozatos 16 -25 év közötti tanuló/diák vagy
  • nem állsz jelenleg sehol sem munkaviszonyban
  • és vállalkozó sem vagy.

Regisztrálni személyesen a lakóhelyed szerinti, területileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál tudsz a Nyári diákmunka programra. Ha bizonytalan vagy, hogy hova tartozol, a munka.hu oldalon település szerint is rákereshetsz az illetékes iroda elérhetőségeire.

Az elszámolható munkabér és az óraszám területenként változó lehet

A támogatott havi munkabér összege szakképzettséget igénylő munkakör esetén legfeljebb bruttó 222 300 forint, míg szakképzettséget nem igénylő munkakör esetén maximum bruttó 174 000 Ft lehet, a maximális munkaidő esetén. Ha kevesebb a munkaidőd, az elszámolható fizetésed összege arányosan csökken.

Ha önkormányzatnál vállalsz diákmunkát, a béred 100%-a támogatható, és legfeljebb napi 6 órában dolgozhatsz. Abban az esetben, ha a mezőgazdaság, turizmus vagy vendéglátás területén vállalsz diákmunkát, a munkabéred 75%-át igényelheti vissza a munkáltatód, és naponta legfeljebb 8 órában dolgozhatsz.

Ugyan a regisztrációra már június 15-étől van lehetőséged, de munkába állni leghamarabb július 1-jétől tudsz. Az államilag támogatott diákmunka időtartama is korlátozott, ami idén maximum 2 hónap.

Részletes tájékoztatás leendő diákmunkások és foglalkoztatók részére

Akár diák vagy, akár foglalkoztatni szeretnél diákmunkásokat, a feltételekről érdemes előre részletesen tájékozódni. Munkáltatóként a támogatási kérelmeidet a 2023. július 1. – 2023. augusztus 31. közötti időtartamban közötti foglalkoztatás esetén a székhely, telephely, vagy a munkavégzés helye szerint területileg illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatalhoz tudod benyújtani.

 A regisztráció, kérelem és elszámolás részletes szabályait, a hivatalos pályázati hirdetményt, valamint a munkáltatói kérelem és elszámolás dokumentumait az nfsz.munka.hu oldalon találod.

Idén a diákmunka meglepően jól jövedelmez. Az emelkedő órabérekről ebben a cikkben olvashatsz.

A szerzőről:

Lengyel Andrea
Hisz az önfejlesztés és az életen át tartó tanulás fontosságában. Elhivatott a szakmai trendek, jó gyakorlatok, digitális fejlesztések iránt, amelyek megkönnyíthetik a munka világába történő belépést, és kiemelten foglalkoztatja a technológiai fejlődés következtében megvalósuló szakmai megújulás, a munkakörök átalakulása. Mottója: Rugalmasság, fejlődés, digitális megújulás szükséges a közös jövő megalapozására