Tíz karácsonyi film, ami nélkül nem múlhat el az ünnep

Szerző: | 2023. december. 20. | Kikapcs

Sokan a karácsonyi filmekben lelik örömüket az ünnepek alatt. (Fotó: 123RF)

Egyes filmek akkora népszerűségnek örvendenek, hogy a karácsonyi ünnepek alatt mindig levetítik őket. Most összeszedtünk számotokra 10 olyat, amit egészen biztosan megtalálsz az idei karácsonyi műsor kínálatban is.

10. Karácsonyi ének (2009; 96 perc)

A Charles Dickens által írt klasszikusban legutóbb Jim Carrey alakította a házsártos Ebenezer Scrooge-ot, akihez a múlt, a jelen és a jövő szelleme is ellátogat a karácsonyi estén. A több mint másfél évszázados mesét számos módon feldolgozták már – volt, hogy könnyed romantikus komédiaként értelmezték újra Matthew McConaughey és Jennifer Garner főszereplésével. Ebben a verzióban Robert Zemeckis rendező visszanyúlt a gyökerekhez, és az eredeti filmet vitte vászonra, oly módon, mint korábban azt a Beuwolffal és a Polar Expressz-szel tette, hogy az élő filmszereplőket motion capture digitális technika révén CGI-sítette.

9. Polar Expressz (2004; 100 perc)

A korábban már említett Polar Expressz szintén olyan film, amely minden évben megnézhető valamely kábelcsatornán. Az előzőhöz hasonlóan ezt is Robert Zemeckis rendezte azzal a technikával, hogy CGI-osította a szereplőket. Itt azomban Jim Carrey helyett abszolút Tom Hanksé volt a főszerep.

8. Négy karácsony (2008; 88 perc)

Adott egy élettársi kapcsolatban élő pár – Reese Witherspoon és Vince Vaugh –, akiknek mindkét szülője elvált. Így négy különböző helyre is várják őket, azonban ők inkább egy luxusutazásra vágynak, hogy kipihenjék az egész éves fáradalmakat. Szerencsétlenségükre mikor épp elutaznának, nemhogy az összes járatot éppen törlik, de egy tévéstáb még fel is veszi őket, hogy el akartak utazni, Ezt persze minden szülő látja, így kénytelenek mind a négy helyre elmenni. Ez persze próbára teszi a saját kapcsolatukat is.

7. A Grincs (2000; 115 perc)

Joggal merülhet fel bennünk a kérdés, hogy Jim Carrey talán tényleg nem szereti a karácsonyt, hiszen más alkalommal is bújt már antagonista karakter bőrébe az ünnepről készülő filmben. A film Dr. Seuss több mint 70 éves gyermekeknek szóló adaptációja, így jócskán ki kellett egészíteni a történetet. Továbbá, mivel akkoriban még nem mindent CGI-jal oldottak meg, így Carrey kapott egy jó meleg bundát a maszkosoktól a forgatásra, amiben „ellophatja a karácsonyt”.

6. Kelekótya karácsony (2004; 98 perc)

Miután egyszülött lányuk elhagyja a családi fészket, a szülők – Jamie Lee Curtis és Tim Allen – úgy döntenek, hogy végre fellélegezhetnek. Kitalálják, hogy az évenkénti karácsonyi cécó helyett inkább elmennek nyaralni. Igen ám, csak a lányuk az utolsó pillanatban bejelenti, hogy szentestére hazajön. Így aztán a házaspárnak mindössze egyetlen napja marad arra, amire máskor hónapokig készülnek. Ez nyilván rengeteg végtelen vicces szituációhoz vezet, de közülük is abszolút nyerő a „sonkás jelenet”.

5. Holiday (2006; 138 perc)

Listánkon ez a leghosszabb mű. A vélemények megoszlanak: míg egyesek szerint Nancy Meyersnek koránt sem sikerült felülmúlnia korábbi művét – A minden végzet nehéz című filmet, olyan parádés szereposztással, mint: Diane Keaton, Jack Nicholson, Amanda Peet vagy Keanu Reaves –, addig mások határozott meggyőződése, hogy ez a film minden idők karácsonyi legjobbja. A történet szerint egy amerikai és egy angol nő – Cameron Diaz és Kate Winslet – házat cserélnek, és később egy másik földrészen találják meg a boldogságot.

4. Igazából szerelem (2003; 129 perc)

Ez az angol karácsonyi film szintén rendkívül sokak kedvence. Érdekes módon talán pont ez hozta be a több szálon futó, világsztárokat felvonultató történeteket (pl.: Valentin-nap, Anyák Napja, Szilveszter éjjel stb.), hisz a korábbi filmekre ez nem volt ennyire jellemző. Ebben a filmben a szerelem minden típusával találkozunk: kortól függetlenül. (És egy merészen táncoló Hugh Granttel az angol miniszterelnök személyében.)

3. Szerelem a végzeten (2001; 91 perc)

A Kate Beckinsale és John Cusack főszereplésével játszott mozi elsősorban arra játszik, hogy olyan pillanatok ragadjanak bele az ember fejébe, amelyeket más filmekben – azóta sem – látott. Szó van itt a hatalmas ajándékdobozról, amely végül több réteg kibontása után „csak” egy eljegyzési gyűrűt tartalmaz. Vagy egy régi könyvről és egy ötdollárosról, amikre a szerelmesek az utolsó pillanatban találnak rá. Ez egy igazán romantikus karácsonyi film, ami végül jól végződik.

2. Kőkemény család (2003; 103 perc)

Ebben a filmben egy igazi sztárparádét láthatunk: Rachel McAdams, Sarah Jessica Parker, Diane Keaton és még sokan mások. A történet középpontjában az áll, hogy a család egyik férfitagja hazaviszi Parkert bemutatni, akinek azonban elkezd tetszeni a család egyik másik férfitagja. Mindez után felhívja segítségért a húgát, hogy utazzon oda, akinek viszont Parker vőlegénye tetszik meg. Nos, így veszi kezdetét egy igazi családi karácsony!

1. Reszkessetek, betörők! (1990-103 perc; 1992-117 perc)

„Nincs karácsony Kevin nélkül!” Tartja a mondás már hosszú-hosszú évek óta. Nem csak Magyarországon, külföldön is kialakult már egyfajta szokás, hogy ennek a filmsorozatnak legalább az első két részét – amiben még Macaulay Culkin jár túl Joe Pesci és Daniel Stern eszén – lejátsszák főműsoridőben az egyik csatornán szenteste vagy másnap, karácsony első napján.

Mi, a szakmatszerzek.hu szerkesztősége, azt kívánjuk, hogy leljenek rá az önöket legjobban boldogító filmre, hisz ez mégis a szeretet ünnepe. Boldog karácsonyt!

A szerzőről:

Bodzás Szabolcs
Bodzás Szabolcs a szakmatszerzek.hu felelős szerkesztője. Elhivatott a szakmák népszerűsítésében, hisz abban, hogy a szórakozva tanulás sokkal hatékonyabb lehet a jövő tanulói számára, mint a száraz tények ismertetése. A jövő folyamatosan változik, minden megújul, de a tudás sosem veszít értékéből. Fontosnak tartja a tájékoztatást, a digitális fejlesztéseket, a naprakész információk átadását.