A Kenyér Világnapja – a pék-cukrász szakma

A Pékek Világszövetsége 2001-ben nyilvánította október 16-át a Kenyér Világnapjává. A kezdeményezés célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a kenyérre, amely a világ legfontosabb élelmezési cikkének számít. Napjainkra már közel 30 ország ünnepli a Kenyér Világnapját, ezen a napon a pékek adományaikkal támogatják a rászorulókat. Az ünnep másik célja, hogy népszerűsítse a pékek munkáját, valamint eszünkbe idézze a kenyér fontosságát. Ezen a napon a kenyérrel kapcsolatos hagyományokkal és pék-cukrász szakma bemutatásával készülünk nektek. Kenyér és babona Magyarországon a kenyér alapélelmiszernek számít. Minden család ismeri, és minden asztalon van helye a kenyérnek, emellett a legtöbb ételt elődeink kenyérrel együtt ettek. A kenyér a termékenység, a gazdagság szimbóluma volt, emellett az augusztust a kenyér havának is nevezték elődeink, erről már írtunk egy korábbi cikkünkben is. A kenyér népszerűsége miatt több babona, népszokás is kapcsolódik a kenyérsütés folyamataihoz. Elődeink például úgy gondolták, hogy vannak olyan napok, amikor tilos kenyeret sütni. Ilyenek voltak a keddi és a pénteki napok (utóbbi babona a nagypéntekből eredeztethető), illetve az ünnepek közül Luca és Borbála napja. A leggyakoribb nap a kenyérsütésre a szombat volt, amikor a háziasszony egy hétre elegendő kenyeret készített. A kenyérkészítés minden folyamatához tartozott valamilyen szokás. Az egyik ilyen hiedelmünk az volt, hogy a … Bővebben: A Kenyér Világnapja – a pék-cukrász szakma