Kereskedelmi értékesítő szakma leírása

Szerző: | 2023. december. 20. | Kereskedelem

Elegáns, inges, szemüveges nő mosolyog a kamerába, kezében tablettl.
Kereskedelem ágazat

A kereskedelmi értékesítő a vásárlói igények felmérésétől kezdve az értékesítés teljes folyamatát menedzseli, széles körű feladatokkal foglalkozik. Az eladási folyamat során alkalmazza a legújabb és leghatékonyabb eladástechnikákat, hogy a vásárlók számára optimális élményt nyújtson.

Az értékesítő aktívan részt vesz az áruk és termékek beszerzésében és átvételében. Ezen felül felelős az eladásra kerülő áruk átvételéért, raktározásáért, készletezéséért, és figyel a termékek állagmegóvására és a környezetvédelemre is

Az üzlet polcképének kialakítása és fenntartása is az értékesítő felelősségi körébe tartozik, és a szükséges informatikai eszközök, szoftverek és mobil alkalmazások használatában is jártasnak kell lennie. Az online értékesítés területén is tevékenyen részt vesz, kezelve az ezzel kapcsolatos szolgáltatásokat.

A pénztárgép használata, vevői panaszok kezelése, valamint a szakterületéhez tartozó gépek, berendezések, eszközök kezelése is a feladatkörébe tartozik. Összességében a kereskedelmi értékesítő komplex feladatokat lát el, ami magába foglalja az értékesítéstől kezdve a termékbeszerzésig és az online értékesítésig terjedő széles skálát. 

Milyen az ideális szakember?

  • Jó kommunikációs készséggel rendelkezik
  • Agilis, empatikus és precíz
  • Jó problémamegoldó és kapcsolatteremtő
  • Csapatban és önállóan is képes munkát végezni
  • Megbízható és felelősségteljes
  • Nyitott az informatikai fejlesztések iránt és kiváló digitális készséggel rendelkezik

Speciális rokonszakmák és szakképesítések:

  • Kereskedő és webáruházi technikus
  • Idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikus 

Kiknek ajánlott?

A kereskedelmi értékesítő szakma minden olyan fiatal számára ajánlott, aki érdeklődik a kereskedelem iránt, élvezi az emberekkel való kapcsolatot, és szeretné követni az értékesítés legújabb trendjeit. Ideális választás azoknak, akik számára vonzó a kereskedelem dinamikája és szeretnének részt venni változatos kihívásokban. A szakma kiváló lehetőséget nyújt a hosszú távú karrierépítésre az értékesítés terén.

Mennyi időbe telik a képzés?

3 év (felnőtteknek rövidebb). A kereskedelmi értékesítő szakma a kereskedelem ágazat képzése. Aki szeretne továbbtanulni, érettségi birtokában például kereskedő és webáruház technikusi végzettséget szerezhet két év alatt.


A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.