Kertész technikus szakma leírása

Szerző: | 2023. december. 29. | Mezőgazdaság és erdészet

A képen a kertész technikus látható a növények gondozása közben.

A kertész technikus munkája során a már meglévő parkokat vagy kerteket gondozza, fenntartja és felújítja, de képes az új zöldfelületek terv szerinti építésére és kialakítására is. 

A szakképzés során többféle szakmairány választható:

A dísznövénytermesztő, virágkötő dísznövényeket szaporít és termeszt, gondozza a palántákat, majd betakarítást végez. Emelett csokrokat, tűzött virágdíszeket és koszorúkat készít, képes önállóan ellátni egy virágüzlet mindennapi üzemeltetési feladatait.

A gyógynövénytermesztő gyógy- és fűszernövényeket szaporít és termeszt. Ezeket betakarítja, majd elvégzi a növények elsődleges feldolgozását.

A gyümölcstermesztő gyümölcs- és szőlőtermő növényeket telepít, ültetvényt létesít, és aktívan dolgozik ezen fenntartásán. Ezen kívül a szőlő- és gyümölcstermő növények szaporítóanyagát is előállítja: bujtványt, dugványt és oltványt készít.

A parképítő és -fenntartó megadott tervek szerint dolgozik. Gyepesít, virágokat és fákat ültet, valamint a dísztárgyakat is elhelyezi. Gondoskodik a parkok fenntartásáról, ápolja a növényeket, a gyepet és a sövényt lenyírja, egynyári virágokat ültet, tisztán tartja a park berendezési tárgyait.

A zöldségtermesztő zöldségnövényeket ültet és szaporít. Talajművelést, gyomirtást, talajvédelmi munkát, és tápanyag-utánpótlást végez. Munkája során öntözőberendezéseket használ, és növényvédelmi feladatokat is ellát. A termést és a zöldségnövényeket betakarítja, csomagolja, szállítja és tárolja.

Az ideális kertész technikus:

  • Szereti a természetet
  • Fontos számára a környezettudatosság és a fenntarthatóság
  • Jó fizikummal és állóképességgel rendelkezik
  • Jó a kézügyessége és a szervező készsége
  • Csapatban és önállóan is képes dolgozni

Speciális rokonszakmák:

  • erdőművelő-fakitermelő
  • erdésztechnikus
  • mezőgazdasági technikus
  • mezőgazdasági gépésztechnikus
  • szőlész-borász

Kiknek ajánlott a kertész technikus szakma?

A szakma ajánlott minden fiatal számára, akit vonz a természetet, szeret növényekkel foglalkozni és alkotni, és kedveli a kétkezi munkát, aminek kézzelfogható eredménye van. 

A kertész technikus munkája során sokféle szerszámot és kisgépet használ, amihez kézügyességre és fizikai állóképességre van szüksége. A növényekkel szeretettel és türelemmel bánik, fontos számára a környezettudatosság és a fenntarthatóság. A tervezési feladatok elvégzéséhez kiemelkedő térlátásra, valamint problémamegoldó gondolkodásra van szükség.

Mennyi időbe telik a képzés?

A képzés ideje 5 év (felnőtteknek rövidebb). A mezőgazdaság és erdészet ágazat kertészeti területének képzése érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A szakma azok számára is jó választás, akik a továbbtanulásban gondolkodnak, ők a felsőoktatásban például kertészmérnöki alapképzésben tehetik ezt meg.

A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük, keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát!

Promó

Promó