Kvíz: Pontos jé vagy el+ipszilon? A legnagyobb helyesírási para

Szerző: | 2023. június. 12. | Kvíz

helyesírás kvíz - ellipszilon vagy pontos jé

Nemcsak az iskolásoknak, de a felnőtteknek is gyakran fejtörést okoz, hogy a J vagy Ly használata az adott szóban. A magyar nyelv egyik különlegessége, hogy a „jé” hangra kétféle írásos alakot is használ. A művelt ember egyik ismérve, hogy az írott nyelv pontos és hivatalos alakját használja, a bakikat a környezet általában gúnyos megjegyzésekkel jutalmazza. Így könnyen válhat valaki köznevetség tárgyává, ha nincs tisztában a magyar helyesírás alapvető szabályaival. A kvíz arra is szuper, hogy azoknak a szavaknak a helyesírása is jól rögzüljön, amiben még bizonytalan vagy.

Érdekes tény, hogy a magyar nyelvben mindössze egyetlen szó kezdődik elipszilonnal, a lyuk, és annak ragozott alakjai vagy jelzőkkel ellátott alakjai. Másik érdekessége ennek a rettegett betűpárnak, hogy a használata nem szabályokon, hanem hagyományokon alapszik. Éppen ezért – bár időről időre megújulnak, változnak a helyesírási szabályok – a j betűvel és elipszilonnal használt szavak érintetlenül maradnak. Egyetlen kivétellel. A papagáj szót az 1800-as évek végéig ellipszilonnal írták, csak ezt követően, a helyesírás hivatalos szabályozását követően változtatták meg a mai használatos alakra.

Annak ellenére, hogy a használat tradíciókon és nem kőbevésett szabályokon alapszik, van azért némi támpont, hogy könnyebben megtanuld a helyes használatot.

Ez a kvíz teszteli a tudásod

Mennyire vagy tisztában az elipszilon vs. pontos jé parázós helyesírási szabállyal. Most még mosolyogsz, de majd meglátod, hogy milyen szavakat válogattunk össze!

Ezek a kvízek is érdekelhetnek, ha kedveled a helyesírási kihívásokat:

Kvíz: a legdurvább magyar helyesírási hibák!

Kvíz: Le tudod írni helyesen a magyar történelem híres alakjainak nevét?

Milyen szófajú ez a szó? – Villám nyelvtanteszt

A képen egy grafika látható, gondolkodó fiatal lány.

A szerzőről:

Lengyel Andrea
Hisz az önfejlesztés és az életen át tartó tanulás fontosságában. Elhivatott a szakmai trendek, jó gyakorlatok, digitális fejlesztések iránt, amelyek megkönnyíthetik a munka világába történő belépést, és kiemelten foglalkoztatja a technológiai fejlődés következtében megvalósuló szakmai megújulás, a munkakörök átalakulása. Mottója: Rugalmasság, fejlődés, digitális megújulás szükséges a közös jövő megalapozására