Nagy a kereslet a szakképzett logisztikai technikusok iránt

Szerző: | 2024. február. 7. | Munka

A képen a logisztikai technikus látható.

Hazai és nemzetközi szinten is keresettek a szakképzett logisztikai technikusok, akik képesek hatékonyan irányítani a vállalatok logisztikai folyamatait. Cikkünkből megtudhatod, mivel foglalkozik egy logisztikai technikus, és milyen készségek és képességek szükségesek a sikeres munkavégzéshez.

A logisztikai technikus feladatai

A logisztikai technikus fontos szerepet tölt be a vállalkozások logisztikai folyamatainak hatékony szervezésében és irányításában. Munkája során megtervezi és lebonyolítja a szállítmányozást, összehangolja az összetett fuvarozási tevékenységet. Kiválasztja a fuvarozási módot, szerződést köt, és az útvonalat is megtervezi.

A szállítmányozás szervezésén kívül részt vesz a raktárkezelés feladataiban is. Rendeléseket és beszerzéseket bonyolít le, nyomon követi a készletmozgásokat, és ellátja a raktározással kapcsolatos vezetői feladatokat. 

Kapcsolatot tart az ügyfelekkel és a hatóságokkal, kezeli a reklamációkat. Ha problémák merülnek fel a szállítási folyamatok során, például késések vagy hibás szállítmányok, a logisztikai technikus részt vesz ezek kivizsgálásában, és elvégzi a kárügyintézési feladatokat is.

A logisztikai technikus megtervezi és lebonyolítja a szállítmányozást, összehangolja az összetett fuvarozási tevékenységet. (Fotó: 123rf.com)

A kiváló kommunikációs készség elengedhetetlen

A logisztikai technikus szakma azoknak a fiataloknak ajánlott, akiket érdekel az áruk fuvarozása, a logisztika és a szállítmányozás, élvezik a problémák gyors megoldását, és szeretik a szervezést és tervezést igénylő feladatokat. 

A sikeres szállítás érdekében elengedhetetlen a kiváló kommunikációs készség és a pontos információátadás, de a szakembernek a gyors helyzetfelismerés és problémamegoldás képességével is rendelkeznie kell. 

A logisztikai technikus csapatjátékos, és jól tud együttműködni másokkal. Mivel a logisztikai szakemberek gyakran dolgoznak nemzetközi környezetben, idegen nyelven is magabiztosan kommunikál.

Elhelyezkedési lehetőségek logisztikai technikus végzettséggel

A logisztikai területen növekvő kereslet van a szakemberek iránt. A vállalatoknak és szervezeteknek egyre fontosabbá válik az ellátási lánc hatékony kezelése, amihez jól képzett szakemberekre van szükség. A legnépszerűbb álláshirdetési portálokon több száz betöltetlen pozíció várja a lelkes szakembereket.

A logisztika széles körű terület, ami magába foglalja például a raktározást, a szállítást, a készletezést, és a beszerzést is, ezért a logisztikai technikus számos különböző feladatkörben dolgozhat. Munkáját jellemzően vasúti, közúti, szállítási és fuvarozási cégeknél, valamint kis- és középvállalatoknál végzi, például nemzetközi szállítmányozási ügyintéző, logisztikai ügyintéző, anyagbeszerző, áruterítő, vagy veszélyesáru-ügyintéző munkakörben.

A fizetesek.hu információi szerint a szállítmányozási ügyintéző bruttó bére 362 ezer forint és 731 ezer forint között alakul.

A logisztika széles körű terület, ami magába foglalja például a raktározást, a szállítást, a készletezést, és a beszerzést is, ezért a logisztikai technikus számos különböző feladatkörben dolgozhat. (Fotó: 123rf.com)

Hogyan lehetsz logisztikai technikus?

Ha ezt a szakmát szeretnéd megszerezni, a közlekedés és szállítmányozás ágazat 5 éves képzését kell elvégezned, ami érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A képzés során a sikeres ágazati alapvizsga után a Logisztika és szállítmányozás, és a Vasúti árufuvarozás szakmairányok közül választhatsz. 

Két szakmairány közül választhatsz 

A logisztikai és szállítmányozási technikus a termelés és értékesítés folyamatában fontos szerepet tölt be. Feladatai közé tartozik az alapanyagok és termékek beszerzése, készletezése, valamint az elosztási folyamatok tervezése és végrehajtása. A raktározásban felel a be- és kitárolásért, míg a szállítmányozás terén a fuvarokmányok kiállítása és a gazdaságos, biztonságos szállítás biztosítása a fő feladata.

A vasúti árufuvarozási technikus kezeli a vasútikocsi-megrendeléseket, visszaigazolásokat állít ki, és rögzíti az adatokat az informatikai rendszerben. Feladatköréhez tartozik a fuvarlevelek kiállítása, a nemzetközi és belföldi szállítmányok szervezése, a szerződések megkötése, a fuvarozási eszközök rendelkezésre bocsátása, valamint a vámtevékenységek elvégzése is. Figyelemmel kíséri a menetrend szerinti vonatközlekedést, koordinálja a munkavállalók tevékenységét a vonatok és a küldemények kezelésében.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.