Ma van pedagógusnap

Szerző: | 2023. június. 4. | Fősodor

A grafika öt kisiskolást ábrázol virággal a kezükben.

Tudtad, hogy a világban két különböző napon is megünnepeljük a pedagógusokat? A pedagógusnap nem azonos a pedagógusok világnapjával, amit 1996 óta nemzetközi szinten október 5-én tartanak. Ugyanis ezen a napon fogadta el az UNESCO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet azt a 150 paragrafusból álló határozatot, amely a pedagógusok jogait foglalja össze.

A pedagógusnap rövid története

A pedagógusok világnapjával ellentétben hazánkban minden év június első vasárnapján van pedagógusnap. Ezen a napon köszöntik az oktatásban dolgozókat. 

1952. júniusban ünnepelték először ezt a napot. Ennek alkalmából adták át a kiváló tanítói és tanári okleveleket, később pedig különböző kitüntetéseket az ország legjobb pedagógusainak.

1993 és 2012 között a tanárok, oktatók kitüntetése január 22-én, a magyar kultúra napján történt. 2013-tól újra a pedagógusnap alkalmával adják át az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat.

  • Eötvös József-díj

Az 1999-ben alapított állami elismerést azok a kiemelkedő munkát végző óvodai, általános iskolai, középiskolai, szakiskolai pedagógusok, valamint főiskolai, egyetemi oktatók kapják, akik oktató-nevelő munkájuk során, életpályájukkal a pedagógus élethivatás mellett fejezték ki elkötelezettségüket. 

  • Trefort Ágoston-díj 

Az oktatás érdekében hosszabb időn át kiemelkedő munkát végző, állami és egyházi fenntartású intézményben dolgozóknak számára adományozható.

  • Apáczai Csere János-díj 

Az 1973-ban alapított díjat a kiemelkedő oktatási-nevelési-gyógypedagógiai munkájukért, valamint a pedagógiai gyakorlatot segítő kiemelkedő tudományos tevékenységükért kapják. 

  • Brunszvik Teréz-díj 

 A kiemelkedő óvodapedagógiai munkáért, valamint az óvodapedagógus képzésben kiemelkedő munkát végző oktatók szakmai elismerésére adományozható.

  • Németh László-díj 

Azoknak az általános iskolai, szakiskolai és középiskolai oktató-nevelő munkát végző tanároknak a díja, akik a gyermekek harmonikus személyiségformálásában huzamosan kiemelkedő munkát végeznek. Az elismerésben évente legfeljebb hetven személy részesülhet a Pedagógusnapon.

A 2022-ben díjazott pedagógusok listája az Oktatási Hivatal honlapján érhető el.

 Ha kíváncsi vagy, hogy a pedagógusnapon kívül, milyen szakmákat ünneplünk még, játssz velünk és töltsd ki kvízünket!

Címkék: pedagógusnap | ünnep

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.