A világ egyik legismertebb bormagazinja, a Wine Spectator, a Michelin-csillagokhoz hasonlóan három kategóriában díjazza a világ legizgalmasabb borlapjait. 2023-ban négy magyar étterem borlapja is díjat kapott. Első alkalommal egy afrikai étterem is felkerült a legjobb borlappal rendelkező éttermek térképére.
A borkultúrával foglalkozó Wine Spectator magazin 1981-ben mutatta be a Restaurant Awards díjat, amely három szinten értékeli az éttermi borlapokat:
- Award of Excellence (egypoharas)
- a Best of Award of Excellence (kétpoharas)
- a Grand Award (hárompoharas)
Az elismeréshez számos kritériumnak kell megfelelniük az éttermeknek, amelyeket a Wine Spectator képviselői személyesen ellenőriznek látogatásuk során. Idén több, mint 75 országból 3500 -nál is több étterem szerepelt a Wine Spectator listáján.
Afrikában is hódít a borkultúra
Ebben az évben új országgal bővült a nyertesek listája: Elefántcsoport először szerepel a neves bormagazin listáján.
„Hihetetlenül büszkék vagyunk arra, hogy Elefántcsontparton az első étterem részesült ilyen elismerésben. Reméljük, hogy ez az eredmény a régió többi éttermét is arra ösztönzi majd, hogy borkínálatukat nemzetközi színvonalra emeljék”
– mondta Nicolas Delsuc, az új Award of Excellence-díjas Gina by Zanoni tulajdonosa és borigazgatója.
Award of Excellence a Wine Spectator egypoharas minősítése
Ezt a kiválósági díjat olyan éttermeknek ítélik oda, amelyeknek jól összeválogatott borlapjain legalább 90 féle minőségi bort kínálnak. A borválaszték stílusában és árában is illeszkedik az étterem konyhájához, így a vendégeknek igazi gasztronómiai élményt nyújtanak. Idén 2001 étterem nyerte el a díjat, köztük budapesti Kollázs Brasserie & Bar, amely első alkalommal került fel a Wine Spectator listájára.
Best of Award of Excellence – két magyar étterem is felülírta korábbi eredményét
A kétpoharas minősítést kizárólag azok az éttermek kaphatják meg, melyek borlapja komoly szakmai tartalomról tesz tanúbizonyságot. Legalább 350 különböző tétel szerepel a kínálatban a legjobb régiók legkiemelkedőbb termelőinek több évjáratra kiterjedő, széles borválasztékával.
A hazai éttermek közül több étterem is kétpoharas minősítést kapott. A miskolci Avalon Ristorante, idén második alkalommal került fel a listára, a tavalyi eredményekhez hasonlóan idén is kétpoharas minősítéssel.
A Budapesten működő Félix Kitchen and Bart két éven keresztül egypoharas minősítéssel díjazták, majd legutóbb már két poharasnak minősítette a Várkert Bazár mellett található étterem borlapját a Wine Spectator.
Ugyancsak javított minősítésén a fővárosi Arany Kaviár étterem, amely tavaly egypoharas, idén pedig már kétpoharas minősítést szerzett.
Legnagyobb elismerés a Grand Award díj
A program legnagyobb kitüntetése a Grand Award díj, amely a világszínvonalú borkínálattal rendelkező éttermeknek járó legkiválóbb elismerés. A nehezen megszerezhető díjat olyan éttermek kapják, amelyeknek borlapjai kifogástalan stratégiai felépítésű 1000 vagy több válogatást tartalmaznak, a vezető borászatok hihetetlenül széles választékát kínálják többféle méretű palackozásban. 2023-ban 93 étterem nyerte el a Wine Spectator fődíját.
A Wine Spectator a minősítés során vizsgálja az éttermi dolgozók számára biztosított képzési és oktatási lehetőségeket és ezek hatékonyságát. Vallják, hogy a borlap kiváló bemutatásában és a megalapozott borválasztásban csak a jól képzett szakemberek tudják tájékoztatni a vendégeket.
Ha érdekel a borászat, amely Magyarország egyik legősibb tevékenysége, ajánljuk az élelmiszeripari ágazathoz tartozó szőlész-borász szakmát.
Egy jó szőlész-borász szakember tudása a borászatokban nagy kincset ér. A 3 éves képzés során megismerheted a bor előállításához szükséges munkafolyamatokat.
A szőlész-borász szakmát tanuló diákok versenyéről egy korábbi cikkünkben olvashatsz.