Megemelték az egészségügyi szakdolgozók bérét

Szerző: | 2023. május. 25. | Munka

A kép egy beteget toló ápolót ábrázol.

Július elsejétől 18 százalékkal nő az ápolók és az egészségügy nem gyógyító területein dolgozók alapbére – jelentette be Takács Péter a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára keddi Budapesten tartott, sajtótájékoztatón. Az egészségügyi szakdolgozók béremeléséről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben is megjelent. 

Az ápolói béremelés közel 84 ezer, a műszaki területen pedig 24 ezer embert érint. Az egészségügyi szolgáltatók erre a célra havonta dolgozónként 57 600 forint béremelésre fordítható támogatási összeget igényelhetnek.

Az államtitkár példaként elmondta, hogy egy 4-6 éves munkaviszonnyal és felsőfokú végzettséggel rendelkező egészségügyi szakdolgozó jelenlegi bruttó alapbére július 1-jével 422 550 forintról 498 600 forintra emelkedik. Egy 19-21 éve dolgozó felsőfokú végzettségű ápoló pedig jelenlegi bruttó 493 690 forint alapbére helyett júliustól bruttó 582 550 forintot vihet haza.

Az idei béremelésre 50 milliárd forintot különített el a kormány. Az egészségügyi szakdolgozók béremelésének második üteme a kormány tervei szerint jövő tavasszal valósul meg. 

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.