Mesterségek Ünnepe 2023

Szerző: | 2023. augusztus. 9. | Fősodor

A képen a Mesterségek Ünnepe egyik korábbi rendezvénye látható, utcakép

A Szent István napi rendezvénysorozat részeként 2023. augusztus 18 és 20. között ingyenesen látogatható a Mesterségek Ünnepe. A rendezvényt immáron 37. alkalommal szervezik meg Budapesten, és az idei rendezvény díszvendége Csehország. A rendezvény augusztus 18-án és 19-én 10 órától 21 óráig látogatható, a tűzijáték miatt augusztus 20-án egy órával korábban, este 8 órakor zárja kapuit a Budai Várban.

Központban a Petőfi-emlékév

A Mesterségek Ünnepének kiemelt témája a Petőfi-emlékévhez kapcsolódik. “Befordultam a konyhára…” címmel a népi parasztkonyha kellékei kerülnek bemutatásra. Ennek keretében a mesterek olyan termékeiket mutatják be, amelyek a mai modern konyhának is hasznos tartozékai lehetnek. Ilyenek a fazekas termékek, sütő- és főzőedények, lakás és konyha textilek, tárolóedények, valamint vesszőből, csuhéból, gyékényből készült használati tárgyak.

Egy faműves látható munka közben a Mesterségek Ünnepén
Az idei rendezvényen a középpontban a konyhai eszközök állnak, készüljenek bármilyen anyagból is (Fotó: www.mestersegekunnepe.hu)

Mesterségek Ünnepe kiállítók

A Mesterségek Ünnepén a látogatók 800 kézműves mester látványműhelyét tekinthetik meg. Az érdeklődők a legkülönfélébb szakmák rejtelmeivel ismerkedhetnek meg, és ezek a kiállítói standok inspirációként szolgálhatnak a fiatal, még szakmaválasztás előtt álló tanulók számára is.
A rendezvényen minden évben számos mesterséget vonultat fel az érdeklődők számára. Megtalálhatók a bőrművesek, a csipkekészítők, a csont és szarufaragók, a faművesek, a fazekasok, a gyapjú-nemezelők, a gyertyamártók és az ékszerkészítők is. Kiállítanak emellett a hímzők, a játékkészítők, a kékfestők, a kovácsok, a mézesbábosok, a szalmafonók, a szövők és a fonók, a tojásdíszítők és a viseletkészítők is. A rendezvényen minden látogató megnézheti a mestereket munka közben, megismerheti a munkafolyamatokat, láthatja, hogy a kézműves alkotás mennyi munkával jár.

Mesterségek Ünnepe korábbi rendezvényén egy cipész műhely látható a képen
A műhelyek kiállítói inspirációt jelenthetnek a szakmaválasztás során is (Fotó: www.mestersegekunnepe.hu)

Emellett a rendezvényen színpad is kialakításra kerül, ahol elsősorban népzenei előadók szerepelnek külföldről és hazánk minden tájáról egyaránt. A színpadi program itt tekinthető meg.

UNESCO és a Mesterségek Ünnepe

Idén ünnepeljük a 20. évfordulóját annak, hogy hazánk csatlakozott az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Egyezményhez. Az UNESCO célja a szellemi kulturális örökség megőrzése, amelyhez tökéletesen illeszkedik a Mesterségek Ünnepe céljaihoz. A rendezvényen így kiemelt szerepet kapnak azok a közösségek, akik olyan mesterségeket képviselnek, amelyek felkerültek az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség nemzeti és reprezentatív listájára. Ezek például a kalocsai, matyó és sárközi kézműves hagyományok, a mohácsi busók, a kékfestés és a tojásírás élő hagyománya, a höveji csipke, a szegedi papucs és az úri hímzés is.

A képen a Mesterségek Ünnepe felvonulása látható korábbi évből
A szellemi kulturális örökség megőrzése mind az UNESCO, mind a rendezvény szervezői számára kiemelten fontos cél (Fotó: www.mestersegekunnepe.hu)

Díszvendég: Csehország a Mesterségek Ünnepén

A Mesterségek Ünnepére minden évben díszvendégként hívnak egy országot, illetve egy ország kézműves mestereit, akik bemutatják hazájuk szellemi örökségének termékeit. A tavalyi évben Dél-Korea volt a díszvendég, az idei évben pedig a cseh mesterek érkeznek hazánkba. A Mesterségek Ünnepének szervezői a strážnicei székhelyű Nemzeti Népművészeti Intézettel együttműködésben állították össze az idei rendezvény díszvendég mestereinek listáját. A cseh kiállítók műhelyeiben többek között szövéssel, kékfestéssel, ütőfakészítéssel, hímzéssel és gyapjúfeldolgozással ismerkedhetnek meg a látogatók. A pontos vendég kiállítói lista megtekinthető ezen a linken.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.