„Mi a pálya?” – Hozzád illik a műszaki pálya?

Szerző: | 2023. október. 7. | Mi leszek?

A Mi a pálya rendezvény közönségéről készült kép

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) szervezésében immáron 8. alkalommal rendezik meg a „Mi a pálya?” műszaki pályaválasztó fesztivált. A rendezvény Magyarország hat nagyvárosában érhető el, és elsősorban a műszaki pálya iránt érdeklődő fiatalokat várja. A rendezvénysorozat első állomása Pécs volt, majd Szegeden találkozhattak a programokkal a fiatalok. A „Mi a pálya?” rendezvényen kiállítóként a Szakmát szerzek! stábja is részt vett.

A műszaki pálya jövője

Világunk folyamatosan fejlődik, a modernizáció része a digitalizáció, és már mindennapos a mesterséges intelligencia alapú programok jelenléte. Ez a fejlődés azonban magával vonja a megfelelő számú minőségi tudással rendelkező szakember igényét a munkaerőpiacon. 

A megfelelő képzés és a szakadatlan mentorálás nem elég a fiatalok megszólításához. Sokkal fontosabb, hogy a tanulók minél korábban bepillantást nyerjenek a műszaki területek munkafolyamataiba, megismerjék a műszaki szakmák különlegességeit, érdekességeit. Ehhez azonban széleskörű összefogás szükséges a későbbi munkáltatók, a képző intézmények, a kkv-k, az önkormányzatok és a duális képzőhelyek részéről. Ilyen összefogást hozott létre a „Mi a pálya?” rendezvénnyel a Magyar Elektrotechnikai Egyesület is. A rendezvényt olyan nagy cégek támogatják, mint az MVM, az E.On, a MAVIR, illetve a MEKH és a MÁV. A „Mi a pálya?” rendezvény évente több mint 10 ezer fiatalnak segít a pályaorientációban.

A kép a Mi a pálya? rendezvényen készült
A műszaki pályaválasztási roadshow évente közel tízezer gyermeket ér el (Fotó: Szakmát szerzek!)

”Az 1900-ban alapított MEE kezdetek óta elkötelezett küldetésének tartja a műszaki szakmák népszerűsítését, és idén is kiváló partnerekre talált az önkormányzatok és a nagyvállalatok esetében, akik nagyon kedvező feltételeket biztosítottak az esemény lebonyolításának támogatásaképpen” – emelte ki Gelencsér Lajos a rendezvényt szervező MEE elnöke.

”Napjainkra az energetika területén különösen nagy hangsúlyt kap a digitalizáció, az innováció és az okos eszközök használata. Olyan fiatal tehetségekre, kiválóan képzett szakemberekre van szükség, akik sokoldalú tudással rendelkeznek és magabiztosan használják a legújabb technológiákat. Mi az E.ON-ál arra törekszünk, hogy a legkiválóbb szakemberekkel dolgozzunk együtt, ezért vagyunk jelen már a képzésüktől, 14 éves kortól, az egyetemi oktatáson keresztül a diploma utáni gyakorlatig” – tette hozzá Kurdits Tamás, az E.ON Hungária Csoport műszaki tudásmenedzsment vezetője.

A kép a Mi a pálya? rendezvényen készült, rajta Danyi Vilmos látható, amint bemutatót tart
A Mi a pálya? rendezvény alapítója, Danyi Vilmos tart bemutató előadást a rendezvényen résztvevő fiataloknak (Fotó: Szakmát szerzek!)

Mi a pálya?” programok

Danyi Vilmos, a „Mi a pálya?” rendezvény alapítója elmondta, hogy a rendezvényen három turnusban érkeznek a tanulók. A fiatalok először egy élményalapú programon vehetnek részt, amely során betekintést nyerhetnek a műszaki területekbe. A program része a robotika bemutató és a mesterséges intelligencia alapú programok kipróbálása is. Ezután a résztvevők kipróbálhatják a kiállítók interaktív programjait, részt vehetnek foglalkozásokban, kvízeket tölthetnek ki, és játékos feladatokban tehetik próbára az ügyességüket. Végül minden turnusban sorsolás zárja a programot, amely során értékes műszaki ajándékokat kapnak a nyertesek.

A „Mi a pálya?” rendezvénysorozat szeptember 27-én nyitotta meg kapuit Pécsett, míg Szegeden október 4-én várta a fiatalokat. A pályaválasztó roadshow további részleteiről és programjairól a rendezvény honlapján tájékozódhatsz.

A további helyszínek:

  • október 11. Győr – Olimpiai Sportpark Multicsarnok (Győr, Radnóti Miklós út 46.)
  • október 18. Miskolc – Miskolc Egyetem Körcsarnok (Miskolc, Egyetem út 5.)
  • november 8. Debrecen – DE Sporttudományi Oktatóközpont (Debrecen, Dóczy József utca 7.)
  • november 15-16. Budapest – E.On Sporttelep (Budapest, Népfürdő utca 20.)

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.

Promó

Promó