Mikulás, Télapó és Szent Miklós – Mi a különbség?

Szerző: | 2023. december. 6. | Kikapcs

Mikulás húz maga után egy nagy piros anyagot, kezével titoktartásra int.

December 6-a éjszaka Magyarországon a gyerekek várnak egy piros ruhás, fehér szakállú, puttonyos öreg urat, de vajon hogyan hívják őt? Miért hívja mindenki máshogy, és vajon melyik névnek mi az eredete?

Szent Miklós, a keresztény szent

Szent Miklós a 4. században élt keresztény szent, akit a hagyományok szerint a mai Törökország területén fekvő Myra városában született, és 350 körül hunyt el. Ő volt a Myrai püspök, és a hagyományok alapján számos jótékonysági cselekedetet végzett.

A legismertebb történet Szent Miklóssal kapcsolatban a három szegény leányzó legendája. A történet szerint egy szegény apa nem tudta megfelelő hozománnyal férjhez adni három lányát. Miklós titokban éjjelente arannyal teli erszényeket dobott be az ablakukon keresztül, így segítve a lányokat.

Szent Miklós neve és hagyománya sok különböző kultúrában és vallásban él tovább. Ő a gyermekek, tengerészek, kereskedők és a diákok védőszentje. A Mikulás alakja a középkorban kezdett el kialakulni, és a népi hagyományokban vált népszerűvé, mint az ajándékozó, jószívű püspök.

Szent Miklós napját, december 6-át, sok helyen ünneplik, és ez az időpont adja az alapot a modern Mikulás ünnepnek is.

Mikulás profilja, háttérben fények.
Ez az előzménye a modern Mikulás hagyománynak, amelyet a 19. században, Magyarországon ismertté vált piros köpenybe öltözött alak járásával egyesítettek. (Fotó: 123rf)

December 6. a Mikulás ünnepe

A Mikulás név maga is a szent tiszteletéből származik. A név a latin „Nicholaus” névből ered. A katolikus egyházban december 6-án ünneplik Szent Miklós napját, és ez a dátum vált a Mikulás hagyományos megjelenési idejévé.

A Mikulás hagyományának kialakulása a középkorban és a keresztény vallás terjeszkedése során történt. A szerepjátékok, amelyekben Szent Miklóst alakították, kezdetben kolostori diákok részvételével zajlottak, majd később a felnőttek vették át ezt a szerepet. Ez az előzménye a modern Mikulás hagyománynak, amelyet a 19. században, Magyarországon ismertté vált piros köpenybe öltözött alak járásával egyesítettek.

A Mikulás hagyománya és a névhasználat a 19. század közepén terjedt el Magyarországon, és az évek során gazdagodott különböző elemekkel és szokásokkal. A név és hagyomány globális terjedése a 20. században következett be, részben a globalizáció és a média terjeszkedés következtében.

A Mikulás ma már nemcsak a keresztény vallás, hanem a szórakoztató és ajándékozási hagyományok központi figurájává vált, és különböző kultúrákban más és más formában jelenik meg.

Télapó, azaz Santa Claus

Télapó, ismertebb nevén Santa Claus, a nyugati keresztény világ karácsonyi ajándékosztó alakja, különösen az angolszász országokban, de más protestáns régiókban is elterjedt. A figura hasonlóságot mutat a magyar Mikulással: piros ruhába öltözött, idős, fehér szakállas alak, kapcsolódva Szent Miklós püspök legendájához.

Télapó repül a sötét égen a szánjával, húzzák a rénszarvasai.
Ő a kéményen keresztül érkezik a lakásba, szánját rénszarvasok húzzák, és az Északi-sarkon lakik. (Fotó: 123rf)

A lényeges különbség az, hogy míg a Mikulás december 6-án jár, addig Télapó az angolszász országokban karácsonykor hozza az ajándékot. Ő a kéményen keresztül érkezik a lakásba, szánját rénszarvasok húzzák, és az Északi-sarkon lakik. A gyerekek a karácsony előtti időszakban levelet küldenek neki, és kiscsizmáik mellé sütit és tejet helyeznek, hogy kedveskedjenek az ajándékot hozónak. Rudolf, a piros orrú rénszarvas, szintén népszerű alak a Télapó körében.

A Mikulás és a Télapó egyaránt hozzátartoznak a decemberi ünnepekhez, megajándékozva az év során jól viselkedő gyermekeket. A választás, hogy kihez ki és mikor érkezik, a családok szokásaitól és hagyományitól függ.

Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyire ismered a decemberi hiedelmeket és szokásokat, akkor tedd próbára a tudásodat az alábbi kvízzel:

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.