Mozogni az ünnepek alatt is szükséges – erre ösztönöz Az Aktív Iskola program

Szerző: | 2023. december. 15. | Egészség

Az Aktív Program támogatja a tanulók sportolását (Fotó: 123RF)

Tippekkel készül az ünnepekre a Magyar Diáksport Szövetség, amely elindította új iskolai mozgásösztönző programját, az Aktív Iskola védjegyrendszert.

Mire fektet nagy hangsúlyt az Aktív Iskola program?

Az Aktív Iskola program elsősorban a minőségi testnevelésre, és a tanórákon kívüli iskolai sportfoglalkozások bővítésére fókuszál. Azaz próbálja növelni a minőségi diáksportok kínálatát.

Egészséges életmódot, támogató és mozgásra ösztönző környezetet teremt, így segíti a tanulói bevonódást, a diákok bekapcsolódását az iskolai sportaktivitások, mozgásprogramok szervezésébe, lebonyolításába.

Folyamatos tapasztalat megosztó, tájékoztató és fejlesztést célzó kommunikációra ösztönöz az iskolán belül, a szülői közösséggel, más Aktív Iskolákkal, lehetséges partnerekkel az adott településen, tehát hangsúlyt fektet a partnerségre és a nyilvánosságra.

Tudományos eredmények állnak a háttérben

Az Aktív Iskola kezdeményezés hátterében azok a tudományos eredmények állnak, amelyek szerint a rendszeres testmozgás együttesen gyakorol pozitív hatást a gyerekekre: nemcsak a testi egészségüket fejleszti, hanem egyebek között serkenti az agyműködést is, sőt oldja a stresszt, javítja a tanulási teljesítményeket, illetve a fizikai és értelmi teherbíró képességet is.

Mi a program célja?

Elsősorban a minőségi testnevelés, valamint a tanórákon kívüli iskolai sportfoglalkozások és a tömegsport kínálatának növelése.

Egészséges életmódot támogató és mozgásra ösztönző környezetet teremt, segíti a tanulói bevonódást, azaz az diákok bekapcsolódását az iskolai sporttevékenységek, mozgásprogramok szervezésébe, lebonyolításába. Folyamatos tapasztalatmegosztó, tájékoztató és fejlesztést célzó kommunikációra ösztönöz az iskolán belül, a szülői közösséggel, más Aktív Iskolákkal, lehetséges partnerekkel az adott településen, tehát hangsúlyt fektet a partnerségre és a nyilvánosságra.

Eredmények

Az Aktív Iskola programot 2022-ben 74 iskolában tesztelte az Magyar Dietetikusok Szövetsége, és a részt vevő intézmények visszajelzései alapján kialakított kezdeményezés idén több mint 300 iskolával indult el, ezzel közel 100 ezer gyermeket és rengeteg családot tudott elérni.

A program szakmai támogatói a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Magyar Elhízástudományi Társaság.

Az ünnepek alatt is fontos aktívnak maradni

A WHO (2022-es) adatai alapján napjainkban a serdülők 81 százaléka és a felnőttek 27,5 százaléka nem éri el az ajánlott napi fizikai aktivitási mennyiséget. A fizikai tevékenység mennyisége gyermekkortól, az életkor előrehaladtával folyamatosan – évente átlagosan 7 százalékos – csökkenő tendenciát mutat.

Mivel a gyermekek többsége szinte csak az iskolai testnevelés órákon és sportfoglalkozásokon mozog, a hosszú iskolai téli szünet a COVID-19 időszakhoz hasonló helyzetet generál, hiszen a fiatalok számára az iskola nem biztosítja a napi mozgást, továbbá a fiatalok gyakran a lakásba szorulnak és kevesebb inger ösztönzi őket az aktív testmozgásra.

Nemcsupán a fizikai mozgás csökken az ünnepek alatt, hanem sok családban az ünnepi „lakomák” következményeként a bevitt energiamennyiség is megnövekszik. Az energiaegyensúly felbomlása zsírlerakódást eredményezhet, az inaktivitás pedig a fittségi állapot, és ennek következtében a közérzet romlásához vezethet.

Mindezek által egy ördögi kör alakulhat ki, az aktivitás csökkenése a fittségi állapot romlásához vezet, mely gyorsabb fáradást eredményez, ez pedig tovább csökkenti az aktivitási mennyiséget. Az inaktív életmód számos nem fertőző betegség (magas vérnyomás, szív érrendszeri betegségek, 2-es típusú cukorbetegség stb.) kialakulásának rizikóját megnöveli.

Így az Aktív Iskola program keretében a Magyar Diáksport Szövetség a szülőket szeretné ösztönözni a gyermekekkel közös fizikai aktivitásokra.

Béres Alexandra – az Aktív Iskola program nagykövete

„Két izgő-mozgó kislányom van, akikben – mint minden gyerekben – belülről fakad a mozgás iránti igény. Ezt mi, felnőttek csak elrontani tudjuk, a szülőknek így csupán annyi a dolguk, hogy mindig támogassák a gyerkőcöket a mozgásban, és keressék a lehetőséget a közös mozgásélményekre. Lehet ez a kertben, játszótéren, sípályán, koripályán, de a lakásban is, csak kreativitás kérdése. Ha ezek az élmények kicsi kortól kezdve beépülnek a közös programokba, akkor biztosak lehetünk abban, hogy elültettük bennük a mozgás szeretetét.” – nyilatkozta a nagykövet.

Nyolc tipp a szövetségtől a téli időszakra az Aktív Iskolától az egész családnak:

  • Évszaknak megfelelő sporttevékenység
  • Aktív társasjátékok
  • Családi kihívások
  • Lakásban végezhető egyéb aktivitások
  • Közös videókészítés
  • Családi Just Dance verseny
  • Közös vezetett edzés
  • Vicces, aktivitásra ösztönző ajándékok

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.