Fiatalok: tiétek a terep! – Nemzedékváltás és digitalizációs innovációk a turizmusban

Szerző: | 2024. február. 23. | Mi leszek?

Rasztovits Dávid, a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója. (Fotó: Uni In&Out)

Az egész világon elavultak a tankönyvek, nem elég korszerűek a tananyagok, de sokszor a fiatalok is elrugaszkodott elvárásokkal érkeznek a hazai munkaerőpiacra – véli Rasztovits Dávid. A Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója szerint nem könnyű ma kitermelni a magas fizetéseket, de a legsúlyosabb kihívás mégis a digitalizációs nézőpont stratégiai erősítése nemcsak az oktatásban, de a teljes turisztikai szektorban. Pedig látványosan, a következő években globálisan közel 40 százalékkal nőhet a turizmusban foglalkoztatottak létszáma.

Hogyan érintik a digitalizációs trendek az ön szakterületét, illetve a képzési rendszert?

Megváltozott a világ, a szakképzés, a felsőoktatás ma már közel sem biztos, hogy kellő alapot ad ahhoz, hogy a fiatal munkavállalók könnyen
megtalálják a helyüket a való életben, legyen szó akár egy turisztikai munkahelyről, akár egy saját vállalkozásról. Természetesen ehhez a vállalkozóknak is tenniük kell, le kell ülni az asztalhoz a szakképzési, felsőoktatási és akár a felnőttoktatási szinteket képviselő döntéshozókkal. Mi több, folyamatos párbeszéd szükséges a felek közt. Mégpedig főképp éppen a friss digitalizációs trendek miatt.

Miért van erre ekkora szükség?

Szerintem nem mondok újat az idősebb generációnak sem, ha azt állítom, hogy az elmúlt évek digitalizációs folyamatai olyan ütemben alakítják át a turisztikai, vendéglátó- (horeca, hotels, restaurants, cafés), valamint a rendezvényszektort, ami miatt a mai tankönyvek, tananyagok, sőt, a szakmai gyakorlatok is meglehetősen elavultak. Igaz nemcsak nálunk, hanem szinte az egész világon. Ám van ennél is nagyobb kihívás.

Mire gondol?

Érzékelek egy elég jelentős generációs szakadékot a saját szakterületemen, a digitális turizmus világában. Én még éppen a mai harmincasok közé tartozom, de a fiatalabbak körében látom, hogy valóban egész máshogy tekintenek akár a másnak végzett munka, akár a saját vállalkozásuk elindítására, mint akár mi, akik az 1990-es években születtünk.

Hogyan kell ezt érteni?

Túl sokat kérnek ma a szektor szakemberei?

Mi a helyzet a digitalizáció munkaerőpiaci hatásaival? A mesterséges intelligenciával megerősített technológiák állítólag sok munkát feleslegessé tesznek?

Ez az interjú teljes terjedemében megtalálható az alábbi – UNI In& Out Innováció – nyomtatott kiadványunkban is, amelynek a fő támogatója a Siemens Zrt.

Itt megtalálod továbbá a STEAM képzési területek listáit is. Benne vannak az innovációhoz kapcsolódó képesítések, szakmák, és a top középiskolák listája is

Nézz bele az innovációs kiadványunkba, amit nyomtatott verzióban most meg is vásárolhatsz!

UNIside ipari digitalizációs kiadvány

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.