Nyáron se feledkezz meg a bőröd védelméről!

Szerző: | 2023. június. 23. | Egészség

A képen egy nő arcának negyede látható, rajta napszemüveg, a fején szalmakalap

Ha azt kérdezem, hogy melyik a legnagyobb szerved, akkor elsőre mi jutna az eszedbe? Ha nem a bőröd lenne a válaszod, akkor bizony tévednél. Sokan hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a bőrünk is egy szerv, amivel érzékeljük a hideget, a meleget, a nyomást, és emellett a bőrünk van kitéve a legtöbb közvetlen fizikai veszélynek is.

Ha jön a nyár, a nagy meleg gyakran csábít minket a vízpartra, ahol természetes tevékenység a napfürdőzés is. Mint mindenre, erre a tevékenységre is érvényes az alapigazság: minden csak mértékkel lehet egészséges.

A bőröd és az UV sugárzás

Napfény nélkül nem lenne élet a bolygón. A napfény kiemelten fontos a D-vitamin szintéziséhez és a jó kedélyállapothoz is. Azonban a túl sok napsütés káros lehet a bőrünkre, a szemünkre.

Mivel az UV-sugárzás elsősorban a bőrünkben és a szemünkben nyelődik el, ezért elsődlegesen bőr és szemproblémákat okozhat. Szervezetünk a napsütés ellen a barnulással védekezik, egészen pontosan a napsugárzás hatására növekszik a melanin pigment termelése, így barnul a bőrünk. És hogy miért termelődik a melanin? Mert képes elnyelni az UV-A és UV-B tartományban a sugárzást, és egyszerű hővé alakítani.

A képen az UV sugárzás működése látható az űrben
A napfény nem csak életet ad, a túl erős UV sugárzás káros is lehet (Fotó: 123rf.com)

Az UV sugárzás fajtái

Egyáltalán, mi a napfény? Egyfajta elektromágneses energia, amit a csillagok, esetünkben a Nap bocsát ki. Az UV sugárzás pedig a szemnek láthatatlan ultraviola tartomány megnevezés rövidítése. Az UV sugárzásnak három fajtáját különböztetjük meg, és ezek közül kettő olyan van, amely ránk is hatással lehet.

Az UV-A sugárzás teszi ki az UV sugarak nagy részét. Ez a sugárzás károsítja a kollagénrostokat, valamint a szervezetünkben található A-vitamint is, emiatt ennek a sugárzásnak köszönhetjük a bőrünk öregedését. Az UV-A közvetve károsítja a DNS-t is, így a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat. A bőr barnulását nem ennek köszönhetjük, ugyanis ez a sugárzás csak ideiglenes barnaságot adhat azzal, hogy a bőrben található melanint oxidálja.

Az UV-B sugárzás az, ami hatására a bőrünk barnulni fog. Kis mértékben jótékony hatása van az emberi szervezetre, ugyanis a D-vitamin szintéziséhez erre a tartományra van szükségünk. Így elősegíti a csontképződést, viszont ha túl erős a sugárzás, akkor károsíthatja a DNS-t, és ezzel bőrrákot okozhat.

Az utolsó tartomány az UV-C sugárzás, amelyet teljesen elnyel a földi légkör, így elvileg csak az űrbe kilépő embereknek kellene ellene védekezni. Az UV-C sugárzás ellen az ózonréteg véd minket, és ahol az ózonréteg elvékonyodott, ott az UV-C sugárzás is elérheti a földfelszínt. Szintetikus módon előállítva baktériumölő, így sterilizálási folyamatokra használják. Azonban ezzel a sugárzással is vigyázni kell, mert erőteljesen irritálja a szemet, és a bőr megvastagodását, erős pigmentálódását idézheti elő.

Védd a bőröd!

A megoldás az UV védelemre a fényvédő termékek használata. Azoknak, akiknek a bőrük nagyon fehér, valamint a gyerekeknek fokozottan ügyelniük kell a megelőzésre, ugyanis nincs más lehetőség az UV védelemre, csak a megelőzés. Kiemelten fontos, hogy nem számítanak a felhők, mert a sugárzás majdnem 90 százaléka átjut a felhőkön. Ráadásul a sugarak visszatükröződnek a hóról, jégről, homokról, vízről tehát nem megoldás az, ha árnyékba vonulunk.

A képen egy nyaralóágyin fekvő nő látható
A legfontosabb, amit a bőrödért tehetsz, a megelőzés (Fotó: 123rf.com)

Mi történhet akkor, ha nem védekezünk a sugárzás ellen? Az akut napégés hatására a bőrünk pirosra éghet. Ekkor a bőr a sérülések miatt elveszíti az izzadás képességét, ami nagyon rossz hatással lehet a hőháztartásunkra. Ekkor érezhetjük, hogy forró a bőrünk, és mégis ráz minket a hideg. A túl sok UV sugárzás hatására csalánkiütéssel járó napallergiánk is kialakulhat, ami jelentős viszketéssel és fájdalommal járhat. Hosszútávon pedig a sok UV sugárzás a bőr idő előtti öregedését okozhatja, ami pigmentfoltok képződésével járhat, legrosszabb esetben pedig a különböző bőrrákok kialakulásától kell tartanunk. A bőr elrákosodásának alapja az, hogy a fény maradandó DNS- és RNS-károsodást okoz a sejtmagban.

Ha ellenőrizni akarod, hogy mikor milyen erejű az UV sugárzás, akkor keresd fel a Meteorológiai Szolgálat honlapján található országos UV előrejelzést, amit itt találhatsz meg!

Korábban írtunk egy cikket a kamaszkori bőrápolás fontosságáról, amit itt olvashatsz el. Mert a bőrödet nem csak óvnod kell, hanem megfelelően tisztítani és ápolni is!

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.

Nyereményjáték

Promó

Promó