Mi kell a pályakezdőknek 2023-ban? Egy hazai kutatás megdöbbentő eredménnyel zárult

Szerző: | 2023. június. 12. | Munka

pályakezdők bérigénye növekszik

Rekord magas bérigények és nemzetközi vállalati szektor preferálása jellemzi a hazai pályakezdőket 2023-ban! Egy fiatal jelenleg átlagosan 379 000 forintot szeretne keresni a munkaerőpiacra kilépve. A pályakezdők bérigénye 17 százalékkal magasabb a tavalyinál a Zytern pályakezdő és gyakornoki állásportál felmérésének eredményei alapján.

A Nagy Pályakezdő Kutatás

A magyarországi állásportál hatodik alkalommal végezte el „A Nagy Pályakezdő Kutatását”, amelybe a 16-28 éves korosztályból 3000 embert vontak be. Budapestiek adták a válaszadók 65, vidékiek pedig a 35 százalékát, 40 százalékuk férfi, 60 százalékuk nő volt. A felmérésben olyan kérdésekre keresték a választ, hogy milyen szempontokat vesznek figyelembe a pályakezdők a munkahely választásánál, mekkora a nettó fizetési igényük, és milyen munkáltatókat találnak vonzónak – közölte a Zyntern.com az MTI-vel.

A munkahelyválasztás legfontosabb szempontjai

A kutatási eredmények alapján egy hazai pályakezdő számára a versenyképes fizetés áll a dobogó tetején. A válaszadók számára az is kiemelten fontos, hogy a teljesítményüket elismerjék, és mindezt megfelelő csapatban, jó hangulatú munkakörnyezetben tehessék.

A legfontosabb öt munkahelyválasztási preferencia között szerepel még, hogy a munkahely stabil és megbízható legyen, valamint biztosítson fejlődési- és karrierlehetőséget is.

A pályakezdő nők a férfiakhoz képest általában fontosabbnak értékelték a megbízhatóságot, sokszínűséget és a vállalat társadalmi felelősség vállalását. Ezzel szemben a férfi válaszadók számára lényegesebb volt a kiemelkedő és innovatív technológiák használata a munkavégzés során.

Lakóhely szempontjából is jelentősen eltért a válaszadók preferenciája. A fővárosban élők számára fontosabb a munkahely nemzetközi háttere, a homeoffice lehetősége és a versenyképes fizetés.  A vidéken élő válaszadók ezzel szemben a vállalat hírnevét és társadalmi felelősségvállalását értékelték magasabbra.

a nagy pályakezdő kutatás 2023
A kutatási eredmények alapján egy hazai pályakezdő számára a versenyképes fizetés áll a dobogó tetején. (Fotó: canva.com)

Így alakul a pályakezdők a fizetési igénye

A válaszadók átlag fizetési igénye nettó 378 600 Ft volt, ami 17%-kal, 57 000 forinttal több, mint 2022-ben. A kitöltők legnagyobb arányban a 301 000 – 325 000 forintos bérsávot jelölték meg, mint ideális pályakezdő fizetést – állítja a Zyter.com. 

A férfiak és nők bérigénye között is jelentős a különbség a kutatás eredményei alapján. Míg a férfiak átlagosan 423 800 forintot szeretnének az első munkahelyükön keresni, addig a nők bérigénye átlagosan 351 800 forint. 

Lakóhely szempontjából kevésbé jelentős eltérést mutatnak a kutatási adatok. Míg egy fővárosi pályakezdő átlagosan 381 000 forintot szeretne a munkájáért kapni, addig a vidéki válaszadók megelégednének 374 ezer forint fizetéssel is.

A szakterületi bontás alapján a mérnöki területen  a legmagasabb – 440 000 forintos – a bérigény, ezt szorosan követi az IT/technológiai szakterület 430 000 forinttal. A dobogó harmadik fokán pedig az államtudományi területen tanuló (és dolgozó) fiatalok fizetési igénye áll 383 000 forinttal.

Ezek a legnépszerűbb munkáltatói típusok

A kutatási eredmények alapján a pályakezdők csaknem háromnegyede (71 százalék) szívesebben dolgozna nemzetközi nagyvállalatnál, 55 százalékuk kis- vagy középvállalkozásnál, a válaszadók 52 százalék pedig jellemzően hazai nagyvállalatoknál képzeli el a jövőjét. Az állami szektor volt a legkevésbé népszerű, mivel azt mindössze a fiatalok 15 százaléka preferálta.

A legjellemzőbb információs csatornák

A megkérdezettek leginkább az adott vállalat/szervezet saját weboldaláról, karrieroldalakon és ismerősi körben tájékozódnak. Az ilyen jellegű információkereséshez kevésbé használják a közösségi média oldalakat, mint a TikTok, Youtube és az Instagram. A leggyakrabban látogatott online felületek közé tartozik például a LinkedIn vagy a Profession.hu.

A pályakezdők számára legvonzóbb munkáltatók

a Zytern a korábbi évekhez hasonlóan idén is megkérdezte a pályakezdőket, hogy melyik munkáltatókat tartják a legvonzóbbnak. A válaszadók szabadszavas formában maximum öt céget jelölhettek meg, ahol a legszívesebben dolgoznának. 

A legnépszerűbb, legvágyottabb munkáltató idén a Robert Bosch Kft., a második legnépszerűbb a Magyar Telekom Nyrt., harmadik helyen pedig az OTP Bank Nyrt.

A válaszadók körében népszerű munkáltatók közé tartozik még:

 • Audi Hungaria Zrt.
 • MOL Nyrt.
 • Aldi Magyarország Élelmiszer Bt.
 • Richter Gedeon Nyrt.
 • Samsung Zrt.
 • Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft.
 • KPMG Hungary
 • Egis Gyógyszergyár Nyrt.
 • Nestlé Hungária Kft.
 • Vodafone Magyarország Zrt.
 • Mercedes-Benz Hungária Kft.
 • és a Google Hungary Kft.

A bérezés a diákmunka esetén is érdekes tendenciákat mutat. Ebben a témában itt tudsz tájékozódni.

A szerzőről:

Lengyel Andrea
Hisz az önfejlesztés és az életen át tartó tanulás fontosságában. Elhivatott a szakmai trendek, jó gyakorlatok, digitális fejlesztések iránt, amelyek megkönnyíthetik a munka világába történő belépést, és kiemelten foglalkoztatja a technológiai fejlődés következtében megvalósuló szakmai megújulás, a munkakörök átalakulása. Mottója: Rugalmasság, fejlődés, digitális megújulás szükséges a közös jövő megalapozására

Promó

Promó