Pék-cukrász szakma leírása

Szerző: | 2023. november. 23. | Élelmiszeripar

Égő kemencék előtt áll, kötényben és pék sapkában cipókkal körülvéve a pék-cukrász.

A pék-cukrász szakember egyszerre rendelkezik a pék és a cukrász szakma alapismereteivel. Erre a sokrétű szakmai tudásra azért van szükség, mert a cukrászatok éppúgy készítenek sütőipari termékeket, ahogyan a pékségek is cukrász termékeket. Így a pék-cukrász képzettségű szakember el tud látni minden olyan feladatot, amelyekre a jelen vállalkozásainak szüksége lehet.

Kettős tudásnak köszönhetően a pék-cukrász szakember rendkívül sokoldalú, hiszen nemcsak kenyerek és péksütemények készítésében jártas, hanem a cukrászati világban is otthonosan mozog. A szakképzés során elsajátított alapműveletek mellett a díszítési technikák, fagylalt- és pohárkrém készítés is része a tudásának.

A pék-cukrász szakembereknek nem csupán a konyhában van szerepük. Az általuk készített termékek minőségének ellenőrzése, a technológiai berendezések üzemeltetése és a minőségbiztosítási feladatok is részét képezik a szakmai tevékenységnek.

A szakma vállalkozói oldaláról nézve pedig a pék-cukrászok akár saját vállalkozást is indíthatnak és működtethetnek, tekintettel a sokrétű szakmai tudásukra és a széleskörű keresletre a gasztronómia területén. A pék-cukrász szakember tehát egy olyan karrierutat kínál, ahol az élelmiszeripar két izgalmas területén egyaránt megállja a helyét.

 Milyen az ideális szakember?

  • Jó állóképességű
  • Szabálykövető
  • Csapatjátékos
  • Megbízható
  • Jó kézügyességgel rendelkezik
  • Az ízérzékelése és színlátása kiemelkedő

 Speciális rokonszakmák és szakképesítések:

  • Pék
  • Sütő- és cukrászipari technikus
  • Édességkészítő
  • Kistermelői élelmiszer-előállító

Kiknek ajánlott?

A pék-cukrász szakma ajánlott minden fiatal számára, aki szereti a konyhai feladatokat, nem riad meg a korai keléstől, és a kenyérfélék és péksütemények mellett érdeklődik az édességek, valamint a süteménykészítés iránt is.

Mennyi időbe telik a képzés?

3 év (felnőtteknek rövidebb). Az pék-cukrász szakma az élelmiszeripar ágazat képzése. Aki szeretne továbbtanulni, érettségi birtokában két év alatt sütő- és cukrászipari technikus végzettséget szerezhet.

A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.

Nyereményjáték

Promó

Promó