Mivel foglalkozik egy pék?
A pék készíti a kenyeret, a péksüteményeket, a kalácsokat, pogácsákat, leveles tésztából készült termékeket. A pékek feladatai sokrétűek: az alapanyagok gondos kiválasztásától és kimérésétől egészen a tészták gyúrásáig, feldolgozásáig, esetenként a töltelékek készítésén keresztül a késztermékek sütéséig, majd csomagolásáig több munkafolyamatot is végeznek.
A sütőipari tevékenységek során sokféle eszközt használnak: dagasztó- és keverőgépek, sütőlapok, szeletelőgépek, sütő- és öntőformák. A gyártás során változatos alapanyagokkal dolgoznak, például különféle gabonalisztek, élesztőanyagok, olajos magvak, szárított gyümölcsök.
A pékáruk olyan termékek, amelyek a magyar háztartások jelentős részében minden nap az asztalra kerülnek, így ennek a szakmának mindig lesz helye a magyar piacon.
Milyen az ideális szakember?
- Jó fizikumú
- Szabálykövető
- Megbízható
- Csapatjátékos
- Felelősségteljes
- Fejlett kézügyességgel rendelkezik
- Kreatív
- Jó számolási képességgel rendelkezik
Speciális rokonszakmák és szakképesítések:
- Pék-cukrász
- Édességkészítő
- Kistermelői élelmiszer-előállító
- Sütő- és cukrászipari szakember
- Sütő- és cukrászipari technikus
Kiknek ajánlott?
A pék szakma ajánlott minden fiatal számára, aki szeret sütni, jól érzi magát a konyhában, és nem riad vissza attól, hogy korán kell kelnie.
Mennyi időbe telik a képzés?
3 év (felnőtteknek rövidebb).
A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.