Programajánló: 2023 a malom éve a szentendrei Skanzenben

Szerző: | 2023. július. 9. | Kikapcs

skanzen - 2023 a nalom éve - borítókép egy szélmalomról

Megnéznéd, hogy működik egy (vagy több) igazi malom közelről? Érdekel, hogyan őrölték régen a búzát? Szuper családi programot szervezhettek az egész családnak a nyáron (vagy ősszel) a szentendrei Skanzenben. A szabadtéri múzeum egész évben, de különösen augusztustól október végéig különleges programsorozatban mutatja be az elfeledett molnár mesterséget.

Egy különleges múzeum, amit neked is látnod kell

A Skanzen hazánk egyik legkülönlegesebb múzeuma, ami közel  63 hektáros területén mutatja be a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját. A Skanzen egy hiteles és egyedi időutazást kínál, hiszen részben eredeti és áttelepített, részben hiteles másolatban megépített épületek – lakóházak, templomok, gazdasági melléképületek, malmok segítségével megismerheted a magyarság  kultúráját egészen a 18. század közepétől a 20. század közepéig bezárólag. Ráadásul mindezt tájegységenként szemléltetve. A történelemkönyvek a tények leírását tartalmazzák csupán. A Skanzenben kézbefoghatod, megszagolhatod, megízlelheted a múltat.

Működő malom, ahogy talán még sosem láttad

A Skanzen valódi, működő malmai az elmúlt években megújultak. Ennek örömére a múzeum a 2023-as szezon központi témájaként a molnár mesterség, valamint valamint az őrléshez, gabonához kapcsolódó szokások bemutatását határozta meg . A tematikus év során a programokkal a fenntarthatóságra és egészséges táplálkozásra is szeretnék felhívni a figyelmet.

Nyírádi vízimalom a Skanzenben.
A malomtúrán megismerkedhetsz a különböző gabonaőrlő malmok működésével és a molnár mesterséggel. (Kép: Wikipédia)

Interaktív malomtúrán vehetsz részt

A Skanzenben többféle működő malom is megtalálható: így láthatsz valódi vízimalmot, szárazmalmot és szélmalmot is működés közben! A bemutatók naponta többször, előre meghirdetett időpontokban zajlanak, erről érdemes időben tájékozódnod a múzeum weboldalán és közösségi média felületein.

A malomtúrán megismerkedhetsz a különböző gabonaőrlő malmok működésével és a molnár mesterséggel. Olyan kérdésekre is választ kaphatsz, hogy miért ördöngős egy molnár. A túra végére azzal is képben leszel, hogy hogyan tanulhatta ki valaki a molnár mesterséget, vagy azzal, hogy mit csinált pontosan a gatter és az olajütő.

A malomtúra fűszertúrával is kiegészül, ahol megismerkedhetsz a korabeli, széles körben használt fűszerekkel, valamint egy-egy tájegység, vagy vallás táplálkozási kultúrájára jellemző fűszerekkel is. 

A búzától a kenyérig

A malomtúrához kapcsolódó programok során megtudhatod, hogyan készült a kenyér az Alföldön vagy a Dunántúlon, hogyan lesz a megtermelt gabonából előbb liszt, majd kenyér. Bemutatják a hagyományos kenyérkészítés folyamatát, és bepillantást nyerhetsz a kenyérsütés fortélyaiba is.

A múzeum olyan programelemeket is összeállított a látogatók számára, ahol megismerhetik a búzához és a kenyérhez kapcsolódó vallási szokásokat. Megtudhatod, hogy  milyen jelentősége van a húsvéti kalácsnak, mi az a búzaszentelés, és azt is, hogyan kapcsolódik a kenyérhez Árpád-házi Szent Erzsébet.

Kapcsolódó programok, amit nem szabad kihagynod

A Skanzen “Filkeháza” helyszínén  a látogatók megismerkedhetnek a népi táplálkozásban megjelenő különböző gabonafélékkel, és az ezekből készült ételekkel. Hétvégén ráadásul kóstolni is tudsz!

A Hajdúbagosi lakóházban malmos meséket, molnárokról szóló történeteket hallgathatsz meg, a Fa-házában molnár mesterséghez kapcsolódó kézműveskedéssel ütheted el az időt. 

A Jánossomorjai Textilműhely szövőszobájában megismerkedhetsz a kender feldolgozásával, és az őrlemények tárolására használt zsákok szövésével, díszítésével.

A család legkisebb tagjainak szuper szórakozást kínál a Skanzen bábszínháza, ahol a gyerekek malmokhoz, molnárokhoz kapcsolódó meséket bábozhatnak el fakanálbábok segítségével.

Ha érdekelnek a régi, elfeledett szakmák, ezt a kvízt ki kell próbálnod!

Régi foglalkozások, régies nevek

A szerzőről:

Lengyel Andrea
Hisz az önfejlesztés és az életen át tartó tanulás fontosságában. Elhivatott a szakmai trendek, jó gyakorlatok, digitális fejlesztések iránt, amelyek megkönnyíthetik a munka világába történő belépést, és kiemelten foglalkoztatja a technológiai fejlődés következtében megvalósuló szakmai megújulás, a munkakörök átalakulása. Mottója: Rugalmasság, fejlődés, digitális megújulás szükséges a közös jövő megalapozására

Promó

Promó