A segesvári csata emlékére – a honvédelem és a fegyverek

Szerző: | 2023. július. 27. | Kikapcs

A képen katonák sziluettje látható

A fegyverműszerész technikus, a fegyvergyártó szaktechnikus és a fegyveroptikai szaktechnikus szakmák bemutatása

A honvédelem célja hazánk határainak, területének és lakosságának védelme, a nemzeti szuverenitás megőrzése. Július 31-én lesz az évfordulója annak, hogy az 1848/49-es szabadságharcban elveszítettük a segesvári csatát, ez az esemény a magyar forradalom és szabadságharc egyik legjelentősebb háborús vesztesége volt. Ennek kapcsán ma a honvédelem ágazat szakmáikról, a fegyverműszerész technikus, a fegyvergyártó szaktechnikus és a fegyveroptikai szaktechnikus szakmákról fogunk írni nektek.

A képen egy katona tart egy gépfegyvert
A modern kor fegyvereihez szükséges a műszaki érzék is (Fotó: 123rf.com)

A Segesvári csata

Az 1849. július 31-én Segesvár mellett egy csatában elveszett az erdélyi hadsereg. Sokaknak talán onnan ismeretes ez az esemény, hogy ebben a csatában tűnt el Bem József segédtisztje, Petőfi Sándor honvédőrnagy is, nemzeti költőnk, aki akkoriban 26 éves volt.

A Segesvári csatában a Bem József tábornok által vezetett magyar csapatokat legyőzték az Alekszandr Nyikolajevics Lüders vezette orosz (és osztrák) csapatok. A szabadságharc második évében járunk, 1849-ben, amikor a magyar csapatok sorra kapnak ki az osztrák és az orosz csapatoktól.

Bem József július 28-án tért vissza Erdélybe, ahol a csapatok nagy része újoncokból állt. Ő utasította embereit a magyar erők összevonására, mikor megtudta, hogy az oroszok és az osztrákok is csapatösszevonásra készülnek. A csata napja ágyúzással kezdődött, Bem balszárnya öt gyalogszázadával megtámadta az oroszokat, de megérkezett az erősítés, így a magyarok kénytelenek voltak hátrálni. Majd Bem a balszárny két gyalogszázadát a Segesvár melletti erdőbe irányította, az ott állomásozó oroszok ellen, akik segítséget kértek a többi csapattól. Bem azt hitte, nincs több orosz csapat Segesvárnál, nem tudta, hogy az ellenség már megindult segíteni azokon, akik az erdőben harcoltak, ezért a saját csapatának jobbszárnyát is a balszárny segítségére küldte. És ez okozta a vesztünket, mert amikor megérkezett az oroszok erősítése, akkor  azok kiszorították a magyarokat. A roham olyan gyors volt, hogy a magyar huszárok nem tudtak időben felkészülni, és végül felborult a magyar csapatok harcrendje, még Bemnek is menekülnie kellett.

Bem József a szabadságharc leverése után Törökországba menekült, ahol nem sokkal később meg is halt.

A honvédelem, és amire szükséged van

Nem kell hangsúlyozni azt, hogy miért fontos a honvédelem. Ha elhivatott vagy a hazád védelme érdekében, ha szereted a fegyvereket, ha jó a fizikai állóképességed, és ha képes vagy követni a parancsokat, akkor ez a szakma neked való. Kell hozzá elhivatottság, nem árt, ha van némi stratégiai készséged, ha jó vagy a logikai feladatokban, ha érdekelnek a fegyverek, és ha rendelkezel némi műszaki érzékkel.

Napjaink honvédelme természetesen sokat változott az 1848/49-es évekhez képest. Sok a modern eszköz, amelyek karbantartása és kezelése igényli a műszaki kompetenciákat. Ami szintén nagyon fontos, hogy a fegyverek és robbanásveszélyes anyagok kezelése miatt elengedhetetlen a precíz munkavégzés. Szintén nagy jelentősége van a munkavédelmi szabályok betartásának azért, hogy a baleseteket, sérüléseket megelőzzük. Felelősségteljes és komoly személyiségekre van szükség a honvédelem ágazat szakmáiban, akik bíznak a feletteseik parancsaiban, és képesek azokat követni.

A képen egy gépfegyver és egy katonai sisak látható
A fegyverek karbantartása és javítása nélkülözhetetlen a honvédelem területén (Fotó: 123rf.com)

A honvédelem és a fegyverekkel kapcsolatos szakmák

A fegyverműszerész technikus, a fegyvergyártó szaktechnikus és a fegyveroptikai szaktechnikus szakmák művelői – ahogyan az a szakmák nevéből is kiderül – mind a fegyverekkel foglalkoznak. Egyrészről nyomon követik a fegyverek átadását, illetve átvételét, foglalkoznak a lőfegyverek műszaki-technikai ellenőrzésével és javításával, az alkatrészek, tartozékok rendelkezésre állását biztosítják. Ahhoz, hogy valaki fegyverekkel foglalkozhasson, ismernie kell a hatályos jogszabályok, valamint a munka- és környezetvédelmi előírásait, és be is kell tartania azokat. Ezeket mind megtanulhatod az ötéves képzés alatt, hiszen mindhárom szakma technikusi végzettséget igényel.

A fegyverműszerész technikusok feladata a kézi lőfegyverekkel történő foglalkozás. Ő az, aki felügyeli a fegyverek átadás-átvételét, karbantartását. Munkája során ügyel arra, hogy minden fegyver a lehető legjobb műszaki és technikai állapotban legyen, és rendelkezésre álljon minden olyan alkatrész, amely a használathoz szükséges.

A fegyvergyártó szaktechnikus is a kézi lőfegyverekkel foglalkozik, de munkája során előtérbe kerül a kiegészítő alkatrészek gyártása a fegyverekhez. Ugyanúgy képes a fegyverek ellenőrzésére és karbantartására, és emellett képes alkatrész- és összeállítási rajzokat készíteni, amelyek alapján a lőfegyverre különböző eszközöket lehet rögzíteni. Tanulmányainak köszönhetően végrehajthat alkatrészcsere javításokat, az ehhez a folyamathoz szükséges nem fő alkatrészek alapanyagait kiválasztja, kidolgozza a megfelelő javítási technológiákat, majd végrehajtja azokat.

A fegyveroptikai szaktechnikus munkájának célkeresztjében a lőfegyverekhez tartozó optikai eszközök szerelése, karbantartása, műszeres ellenőrzésére, javítása áll. Az optikai elemeket, mint például a prozmák és lencsék tisztítja, bevonattal látja el, illetve elektronikai alkatrészeket épít be. Munkája során optikai- és elektronoptikai eszközt szerel össze, szabályoz, mérőműszerekkel ellenőriz, elhárítja az esetleges hibákat. Emellett elektronikai méréseket, alak- és helyzetpontossági méréseket végez.

A képen egy fegyver és az optika szerepel
A fegyverek esetében az optikai eszközök jelentősége óriási (Fotó: 123rf.com)

A fegyverműszerész technikus, a fegyvergyártó szaktechnikus és a fegyveroptikai szaktechnikus szakmák közül jelenleg csak a fegyverműszerész technikus esetében érhető el képzés, de érdemes nyomon követni az IKK honlapját, hátha ősztől a megnövekedett igények miatt indul a másik két szakmában is képzés. Addig is, ha érdekel a honvédelem ágazat képzéseinek képzési és kimeneti követelményei, akkor azt szakmánként az alábbi linkeken tudod megtekinteni:

Ne feledd, hogy nemrég volt a Nándorfehérvári diadal csatájának évfordulója is, amely kapcsán másik két honvédelmi ágazathoz kapcsolódó szakmát is bemutattunk. Ha érdekel a honvéd altiszt és a honvéd kadét képzés, akkor itt tudod elolvasni a cikket.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.