A szakács szaktechnikus magas szaktudással bír, egy komplett konyhai vezetés vezetéséért felelős szakember. Olyan munkaköröket lát el, mint akár a főszakács, a generál főszakács, a főszakácshelyettes, az élelmezésvezető vagy az élelmezésvezető-helyettes.
Recepteket és menüt állít össze és fejleszt. Megtervezi az étlapot, irányítja, gondoskodik a szükséges nyersanyagok és eszközök beszerzéséről, összehangolja, felügyeli és ellenőrzi az ételek elkészítését, megszervezi a konyhai munkát. Figyel az ételek minőségére az elkészítés és a tálalás minden fázisában. Irányítja és koordinálja az ételek elkészítésében résztvevő dolgozók munkáját.
Felügyeli a készleteket, berendezéseket, és a munkaterületeket egyaránt, hogy azok megfeleljenek az elfogadott szabványoknak. Meghatározza az ételek dekorációját, és szervírozásának módját. Eligazítja a dolgozókat az ételek készítésével, főzésével, körítésével és felszolgálásával kapcsolatos kérdésekben. Részt vesz a konyhai dolgozók interjúztatásában, figyelemmel kíséri a teljesítményüket.
Ő készíti el az étterem kínálatában szereplő különleges ételeket és összetett fogásokat.
Figyel a higiéniai és élelmiszer-biztonsági szabályok betartására és betartatja azokat a többi dolgozóval is.
Milyen az ideális szakember?
- remek az ízérzéke
- ismeri és használja az általános és különleges alapanyagokat egyaránt
- ismeri és magabiztosan alkalmazza a klasszikus és trendi tálalásokat
- alázatot tanúsít mind a szakmája, mind a kollégái iránt
- terhelhető, nagy a fizika állóképessége
- kreatív
- magas a stressztűrő képessége
- kiváló a kommunikációs készsége
- kiváló munkaszervező
- jó a problémamegoldó képessége
- tud csapatban dolgozni, együttműködni másokkal
Speciális rokonszakmák és szakképesítések:
- Cukrász
- Cukrász szaktechnikus
- Szakács szaktechnikus
- Sommelier
- Felszolgáló
- Barista
- Konyhafőnök (Séf)
- Étteremvezető
Kiknek ajánlott?
A szakács szaktechnikus szakma ajánlott minden fiatal számára, akik célja gondoskodni a vendégek teljes körű gasztronómiai élményéről, szívesen sütnek, főznek, alkotnak és képesek egy csapatot vezetni.
Mennyi időbe telik a képzés?
A képzés 5 éves, ami érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.