Szent Iván éjjelén vár a Múzeumok Éjszakája!

Szerző: | 2023. június. 14. | Kikapcs

Június 24-én lesz a Múzeumok Éjszakája

2023. június 24-én – Szent Iván éjjelén – Magyarország múzeumainak kapui tágra nyílnak. Ez lesz a 21. alkalom, hogy megrendezik hazánkban a Múzeumok éjszakáját. A program szervezői kiállítóterekkel és gyűjteményekkel, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal és meglepetésekkel készülnek a látogatóknak. Idén a Múzeumok Éjszakájának nagykövete Miklósa Erika, a Magyar Szent István-rend birtokosa, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas operaénekes.

TRendben a Múzeumok Éjszakáján

Az idei Múzeumok Éjszakáján az időtlen és a változó trendek kerülnek a középpontba. A szervezők így szeretnék bemutatni, hogy a különböző hatások hogyan befolyásolták a kultúránkat, továbbá ezzel a témával kívánják inspirálni a kiállítóhelyeket arra, hogy az adott évben egy, a már megszokottól eltérő perspektívából tekintsenek a saját gyűjteményükre.

Emellett fontos az is, hogy a múzeumi világ kövesse a trendeket, legyen szó akár a múzeumpedagógia megújulásáról, vagy az audiovizuális eszközök megjelenéséről a kiállításokon. A kiemelt tematikához illeszkedve az idei évben a múzeumok és gyűjtemények a programjaikon keresztül mutatják be a trendek változását.

A Szépművészeti Múzeum belső tere látható a képen
A Szépművészeti Múzeum is megnyitja a kapuit a Múzeumok Éjszakáján! (Fotó: 123rf.com)

Európa Kulturális Fővárosa idén a Királynék városa

Az idei évben Veszprém városa lett Európa Kulturális Fővárosa, így a szervezők a városban kiemelt programokkal készültek az érdeklődőknek a Múzeumok Éjszakáján. A finn–magyar kapcsolatokat ápoló Veszprémi Magyar-Finn Egyesület is sok izgalmas előadással és művészeti programmal készül Finnország nemzeti ünnepe alkalmából, ami egybeesik Szent Iván-napjával.


A résztvevők a vicces versenyek mellett operett és kórus hangversenyekre is ellátogathatnak. A nagyok mellett a gyerekekre is érdekes, játékos programok várnak: ilyenek a legó, az origami és festőműhely, valamint Kabóca előadások. A nap zárásaként fáklyás menet, máglyaégetés, koncertek és filmvetítés is várja a látogatókat az éjszakán, amikor minden életre kel.


A Laczkó Dezső Múzeumban a Balaton festőjének, Egry Józsefnek az alkotásaiból nyílik kiállítás, a Digitális Tudásközpontban modern, trendi élményekkel gazdagodhatnak a látogatók. A Művészetek Háza Veszprém kiállítóhelyei kortárs képző-, fotó- és táncművészet iránt érdeklődők találnak változatos programokat.

Az Agóra Veszprém Kulturális Központban és további helyszíneken is izgalmas tárlatok és workshopok várják a régi mesterségek és népi művészetek iránt érdeklődőket.


A kiemelt helyszín programjai itt elérhetők el.

A képen a Budavári Palota részlete látható
Budapesten és vidéken egyaránt megnyitják a kapuikat a múzeumok Szent Iván éjjelén (Fotó: 123rf.com)

Ha szeretnél részt venni a Múzeumok Éjszakáján…

A budapesti Múzeumok Éjszakája rendezvényre belépőjegy-karszalag vásárlásával lehet csatlakozni. A karszalagok megvásárolhatók a programban résztvevő budapesti múzeumokban és helyszíneken, valamint a jegymester.hu weboldalon is, és a kiválasztott múzeumok helyszínén is. Vidéken a belépőjegyek a programban résztvevő múzeumban válthatók meg.
Budapesten a felnőtt karszalag 2500 forintba, a gyermek karszalag (érvényessége 6–18 éves kor között) 1200 forintba kerül. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes.


A fővároson kívüli intézmények belépőjegy-információiról közvetlenül az intézményeknél lehet információt szerezni.
Azért érdemes karszalagot vásárolni, mert belépést biztosít az összes budapesti csatlakozott múzeum és részt vevő kulturális intézmény minden programjára, és az állandó és időszaki kiállítások megtekintésére is feljogosít.

Egyes események a programok jellege vagy a kiállítóterek befogadóképessége miatt korlátozott számban látogathatók. E korlátozásokra, illetve az előzetes regisztrációra vonatkozó információkat és feltételeket az adott programoknál érdemes megtekinteni a Múzeumok Éjszakája honlapján, ami itt érhető el. A fogyatékkal élők kedvezményeit leszámítva az egyéb kedvezmények nem érvényesek a Múzeumok Éjszakáján.

A fővárosi helyszínek esetén érdemes előre megtervezni az útvonalat a Muzej event@hand applikáció segítségével.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.

Promó

Promó